JAZZ PLESNOG POKRETA: "Rosas" premijerno na Dubrovačkim letnjim igrama

Inovativni komad za četiri plesača "A Love Supreme" koreografa Salve Sanchisa i Anne Terese De Keersmaeker, nastao na muziku s istoimenog albuma Johna Coltranea, a u izvođenju jednog od najuglednijih evropskih plesnih ansambala "Rosas", festivalska publika gledaće na 70. Dubrovačkim letnjim igrama u subotu 13. jula u 21.30 sati na terasi tvrđave Revelin.

Plesni kvartet "A Love Supreme" temeljen je na jednom od najrevolucionarnijih jazz albuma 20. veka, a rezultat je saradnje koreografa Salve Sanchisa i Anne Terese De Keersmaeker koji dele istu fascinaciju ovim legendarnim muzičkim delom. Na albumu "A Love Supreme" Coltrane i njegovi muzičari koristili su varljivo jednostavnu muzičku strukturu kako bi omogućili potpunu slobodu improvizacije, pomerajući granice svakog muzičkog registra.

Ako iko može da pristupi prevođenju nečega poput tog kolosalnog muzičkog bloka u nešto lagano i apstraktno kao što je suvremeni ples, to je upravo Anne Teresa De Keersmaeker, koja je taj izazov i prihvatila 2005. godine u saradnji sa Salvom Sanchisom, koristeći pritom svoje intuitivno razumevanje ovog neverovatnog muzičkog dela u kombinaciji s vlastitim genijem. Godine 2017. godine, nakon višegodišnjeg koreografskog istraživanja i u izvođenju potpuno nove grupe mladih plesača, "Rosas" je predstavio prerađenu plesnu produkciju "A Love Supreme" koju će na Revelinu gledati i festivalska publika.

"Rosas" je plesna kompanija ugledne koreografkinje i plesačice De Keersmaeker sa sedištem u Briselu, osnovana 1983. godine. Tokom godina, Anne Terese je proširila pogled na plesnu umetnosti kao čin ispisivanja pokreta u prostoru i vremenu, istražujući koreografiju u kombinaciji s drugim kompozicijskim silama, konkretno s muzikom, geometrijom, vizuelnim umetnostima i jezikom. Nastup "Rosas" zasigurno je jedan od vrhunaca ovogodišnjeg programa Igara, a ovo je ujedno i njihov prvi nastup na Dubrovačkim letnjim igrama.

Ulaznice za ovo izvođenje dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palati (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati gde stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30% pri kupovini ulaznica. Kupnjom Mastercard i Maestro karticama ostvaruje se 10% popusta dok kupovina u iznosu od preko 500 kn donosi vaučer za 30% popusta na suvenire.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još