Nema uslova za ispunjenje sindikalnih zahteva

BEOGRAD, 6. oktobra 2010. (Beta) - Ministarstvo pravde saopštilo je da ne postoje ekonomske mogućnosti za ispunjenje zahteva Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, koji je u sredu počeo štrajk tražeći poboljšanje materijalnog položaja.

"Zahtev sindikata za povećanje osnovice na 28.000 dinara značio bi ukupno povećanje fonda plata od čak 5,3 milijardi dinara, a primera radi celokupna naplata sudskih taksi u toku kalendarske godine iznosi manje od pet milijardi dinara", saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ministarstvo je napomenulo da je u potpunosti svesno problema sa kojima se zbog niskih zarada suočavaju zaposleni u administraciji pravosudnih organa, ali ukazuje i na činjenicu da se plate isplaćuju isključivo na osnovu Zakona o budžetu i Zakona o državnim službenicima.

Ministarstvo pravde obavestilo je i da su tim povodom obavljene konsultacije u Vladi na kojima je zaključeno da trenutno ne postoje tražena finansijska sredstva zbog ekonomske krize, kao i da bi ukupno povećanje koje bi se reflektovalo na celu administraciju iznosilo oko 15 milijardi dinara.

Pogledajte još