INTERVJU: Ivana Sert

Malo šljokica, ukusan nakit koji ne mora da bude skup, šik kapa, dobre cipele i torba i naravno, osmeh, mali je "modni lek" za sive jesenje dane, dizajnerke Ivane Sert, čijom će revijom 11. oktobra biti otvoren ovogodišnji Jakobs Fashion Selection.

Gost i zvezda otvaranja ovogišnje velike predstave mode i glamura biće glavna stilstkinja filma "Seks i grad" Patriša Fild. O svojoj saradnji i prijateljstvu sa Patrišom Fild, "modnim ludostima", radu na filmu "Seks i grad" za naš portal govori Ivana Sert.

Ivana Sert je naša manekenka koja se uspešno u Instambulu bavi i dizajnom odeće. Svojim talentom privukla je pažnju Patriše Fild, koja je, pošto je pogledala jednu Ivaninu reviju, odlučila da Ivana bude deo dizajnerskog tima filma "Seks i grad". Ivana Sert je imala priliku da Kim Katral, poznatu Samantu, obuče u neku od svojih kreacija.
- Patriša Fild je jedna neiscrpna energija, moja velika inspiracija i uzor i jedinstvena kreativna ličnost. Ona ima moć da od ničeg napravi umetničko delo, svojim kreacijama uticala je toliko na modu, samo uporedite kako su se devojke oblačile pre serije "Seks i grad", a kako se oblače sada - kaže Ivana Sert.

Junakinje “Seksa i grada” na snimanje dolaze u frmerkama.

Zahvaljujući kreativnosti Ivana je dospela na snimanje filma "Seks i grad" u Marakeš i upoznala glavne junakinje istoimenog filma i serije.
- Sve su u privatnom životu veoma opuštene, ali i posvećene poslu. Na snimanje su obično dolazile u patikama i farmerkama, a u prikolicama su strpljivo čekale na njihov red za snimanje, krajnje su predusretljive, tako da je rad sa njima bio pravo zadovoljstvo, sve je prošlo lako i bez trzavica -

Pošto Ivana dosta putuje zamolili smo je da uporedi odevanje žena u svetu sa načinom oblačenja žena u Srbiji. Ivana tvrdi da naše žene i pored toga što imaju manje novca nego žene u ekonomski razvijenim zemljama znaju veoma lepo da se obuku.
- Na našim ženama nešto što nije skupo izgleda lepo i skupo. Ne samo što su žene kod nas lepe i prirodne, nego imaju i  moć da sa malo para izgledaju dobro. U Njuroku, na primer, ima više raznih stilova, svi se trude da budu posebni i da imaju neki drugačiji stil; uglavanom je to "street fashion",  neko "ludilo"ili kranja elegancija ili neki andergraund.

(old_image)

Stil uz dobre cipele

Za ženu je najbitnije da ima dobre cipele i torbu?
- Što se mene tiče to je bitno, a ostalo može da se iskombinuje da se izvuče nešto staro iz maminog ili bakinog ormara, jer se moda stalno vraća. Sada je trenuto u svetu aktuelna moda 80-ih i 50-ih godina. Žene mogu malo da eksperimentišu, da budu hrabre i da idu srcem i obuku ono što žele, a ne što im neko kaže; "E, sada je ovo trend i to moraš da nosiš", neka slobodno izađu iz šablona – poručuje Ivana.

Kad je moda u pitanju godine ne postoje, jer, sve zavisi od toga kako se neko oseća.
 - Ako se osećate da imate 60 godina i da vam ne priliči da obučete mini suknju, onda nemojte da je nosite. Sve zavisi od osobe kakava je. Kod nas, na primer, samo jedna žena ima ljubičastu ili roze kosu i po tome je poznata, dok u Njujorku ima 150 takivh žena i veće su granice slobode u iskazivnaju svojih osećanja i duha.

Jednostavna haljina, obogaćena nekim ukusnim detaljem, kao što su kapa i nakit, pravi su modni pogodak, poručuje Ivana Sert, kaja će na Jakobs Fashion Selection-u prvi put predstaviti svoje kreacije u Srbiji.
 
“Armani” u Beogradu i svetu

Njeno gostovanje iskoristili smo za priliku da je pitamo o jednom od modnih događaja seznone u Beogradu - otvaranju radnje "Amrani". Ivana kaže da se poznate i ozbiljne modne kuće, kao "Armani", pri otvaranju svojih radnju rukovode istim standardima.
- To znači da je "Armanijeva" prodavnica u Njujorku ista kao i "Armanijeva" prodavnica u Njujorku, Parizu, Beogradu ili Instambulu.

Moda u Turskoj

Ivana uskoro otvara radnju u Instambulu, koja će biti u blizini prodavnica "Maks Mare", "Armanija", "Luj Vitona". Priča nam da joj se čini da joj se čini da su žene u Turskoj pre nekih 11 godina bile na zavidnom modnom nivou.
- Nisu imale feredže, sada se malo oseća neki verski nalet, ali generalno gledano turske žene imaju ukusa i znaju da se lepo obuku. Žene su u Turskoj veoma moderne, bez obzira na godine, prate modu, a to posebno važi za žene u gradovima i većim mestima, ali i za žene sa malo većim stepenom obrazovanja, kaže Ivana Sert.

 

Danijela Tadić

Pogledajte još