VREDNA ŠEST MILIONA DOLARA: Interpol traži vlasnika Tutankamonove maske (VIDEO)

Egipat je zatražio od Interpola da pronađe 3.000 godina star uklesani portret faraona Tutankamona, koji je uprkos negodovanju Kaira u Londonu prodat na aukciji za skoro šest miliona dolara, istakli su zvaničnici egipatske vlade.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je ranije od aukcijska kuće "Kristi" dokumentaciju kojom bi ta kuća dokazala poreklo vlasništva nad skulpturom od braon kvarca.

Egipatske vlasti su istakle da polažu pravo svojine na "glavu Tutankamona", pozivajući se na prethodne i aktuelne zakone.

Aukcijska kuća je, međutim, prodala skulpturu, odgovarajući Egiptu da su izvršili opsežna ispitivanja kako bi potvrdili autentičnost statue.

Dodaju da su uradili i više nego što je potrebno kako bi osigurali zakonsko pravo nad statuom.

I dok Kairo tvrdi da je skulptura ukradena, "Kristi" kaže da je od 1985. godine bila u legalnom vlasništvu privatnog kolekcionara iz Nemačke, pošto je prošla kroz nekoliko ruku od šezdesetih godina prošlog veka.

Aukcijska kuća "Kristi" je 4. jula prodala skulpturu visoku 28,5 centimetara nepoznatom kupcu za 5,9 miliona dolara. Reč je o jednoj od najkontroverznijih aukcija u "Kristiju" poslednjih godina.

Manje od nedelju dana kasnije, egipatski Nacionalni komitet za povraćaj antikviteta (NCAR) je posle hitnog sastanka saopštio da je egipatsko tužilaštvo od Interpola zahtevalo da "izda nalog za pronalaženje" kvarcne maske sa obrazloženjem da nije postojala potrebna dokumentacija za njenu prodaju.

- Komitet izražava duboko nezadovoljstvo neprofesionalnim ponašanjem koje je omogućilo prodaju egipatskih antikviteta bez pribavljanja dokaza o vlasništvu i dokumenata koji dokazuju da su oni legalno izvezeni iz Egipta - navodi se u saopštenju komiteta.

To telo, kojim rukovodi egipatski ministar za antikvitete Haled el Enani, pozvalo je London da "zabrani iznošenje iz zemlje prodatih predmeta" dok egipatske vlasti ne dobiju potrebnu dokumentaciju na uvid.

Navedeno je i da je NCAR unajmio britansku advokatsku firmu za pokretanje "građanske parnice", ali nisu izneti detalji o tome.

Stavljanje Tutankamonove maske na aukciju izazvalo je bes egipatskih vlasti. Bivši ministar za antikvitete Zahi Havas tada je rekao da je maska po svoj prilici sedamdesetih godina "ukradena" iz kompleksa hrama u Karnaku, severno od Luksora.

Tutankamon, poznat i kao kralj Tut, jedan je od najpoznatijih simbola drevnog Egipta zahvaljujući većem broju sačuvanih istorijskih artefakata sa njegovim likom. Njegovu grobnicu otkrio je britanski arheolog Hauard Karter 1922. godine

I egipatsko ministarstvo spoljnih poslova je od svojih britanskih kolega i Uneska tražilo da spreče aukciju.

Međutim, do takvih intervencija dolazi samo kada je jasno ustanovljeno da je način na koji je prodavac došao do predmeta sporan.

"Kristi" tvrdi da Egipat nikada ranije nije izražavao zabrinutost oko kontroverzne maske "iako je njeno postojanje bilo poznato a i ona bila javno izložena".

Ta aukcijska kuća je objavila hronologiju promene vlasništva nad maskom tokom poslednjih 50 godina i navela da "ne prodaje nijedno delo bez jasne potvrde o vlasništvu".

Izvor: RTS
Foto: CBS This Morning - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još