U Lovćencu svečano obeležen Dan državnosti Crne Gore

Proslava Dana državnosti Crne Gore održana je u prepunoj sali Doma kulture u Lovćencu u organizaciji Narodnog udruženja „Crna Gora „ i Udruženja Crnogoraca Lovćenac. Publici je prikazan bogat kulturno-umetnički
program sa akcentom na očuvanje crnogorskog nacionalnog identiteta.

Među brojnim zvanicama diplomatskog kora, kulturnog i društvenog života Crne Gore i Srbije prisutnima se obratio Predsednik Narodnog udruženja „Crna Gora „ ujedno i domaćin proslave gospodin Aleksa Giljen. Kolika je važnost trinaestojulskog ustanka Giljen je pokazao i citirajući Francuskog filozofa i književnika Žan Pol Sartra koji je kazao da je „ovo fenomen drugog svetskog rata i najveći događaj u ljudskoj istoriji posle Francuske buržoaske revolucije."

Foto: SI STUDIO DIGITAL

Giljen je napomenuo da Organizacijom ove proslave u Srbiji, šaljemo poruku da Crnogorci u Srbiji nijesu tuđinci i da Srbija za njih nije tuđinska. Pozivamo Vlade Srbije i Crne Gore da precizno ispituju svaku odluku koju donose i da razmisljaju dal te odluke mogu narušiti suživot dva naroda kako u Srbiji tako i Crnoj Gori, i dovesti do novih tenzija u bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Prisutnima se obratio i Predsednik udruženja Crnogoraca Lovćenac gospodin Nikola Muhadinović koji je pozdravio prusutne i zahvalio se tome što je Lovćenac opravdao epitet da je zaista srce Crnogorske dijaspore.

Gospodin Nenad Čanak, kao veliki prijatelj Crnogoraca izjavio je da je on Srbin (Vojvođanin) po rođenju, a Crnogorac po ubeđenju.

Gospodin Balša Vujošević se u svoje lično ime i u ime Demokratske partije socijalista Crne Gore zahvalio na pozivu organizatora, pružio punu podršku sa akcentom na očekivanje da će ovakva manifestacija prerasti u tradiciju.

Nakon citiranja istaknutog Crnogorskog intelektualca političara i diplomate Veljka Vlahovića i njegovog govora o Crnoj Gori Vujošević je rekao sledeće:

- Ovo je Crna Gora koja mora ostati deo istorije. Dosta je bilo grohota bitaka i pijanstva ratova očaja i mraka. Crna Gora je za svoju budućnost izabrala evroatlanski put, te time osigurala budućnost u kojoj nece biti ni suza, ni greha slobode, te je Crna Gora konacno učvrstila staze mira.

Foto: SI STUDIO DIGITAL

Vujošević je istakao da govoriti o ovim slavnim događajima predstavlja čast zbog toga što 13. jul svi Crnogorci doživljavaju kao najsvjetliji simbol njihovog slobodarstva.

- Dva najveća državotvorna datuma Crne Gore koje je sudbina odredila u jedinstvenom 13. julu predstavljaju simbolično krunu istorije Crne Gore. 1878. godina od kada je Crnoj Gori na Berlinskom kongresu potvrđeno međunarodno priznanje utemeljeno slavnom bitkom na grahovcu i 13. jul 1941. kada je na ovom prostoru započeo jedan od najvećih ustanaka u do tada ratom porobljenoj Evropi. Svenarodnim 13 julskim ustankom u borbi protiv fašizma udareni su čvrsti temelji zajednićkom životu i bratstvu naroda koji žive na ovim prostorima - rekao je Vujošević i na kraju zaključio citirajuci poznatog pesnika Vitomira Vita Nikolića - "Zaustavite planetu hoću da siđem" na šta je dodao "u Crnu Goru kakvu sam oduvek želeo. Za takvu Crnu Goru ste nam vi potrebni."

- Kako bismo izgradili takvu Crnu Goru potrebna nam je pomoć ljudi koji u srcu nose Crnu Goru i koje Crna Gora vidi kao svoju čeljad. Slava herojima koji su omogucili da danas slavimo ovaj praznik, u čast i u ime generacija koje stasavaju za nove podvige i zasluge Crne Gore - da je večna Crna Gora - rekao je on.

Foto; SI STUDIO DIGITAL.

Pogledajte još