Prihvatiti kandidaturu Srbije, Tribunal ostaje uslov

HAG, 6. oktobra 2010. (Beta) - Komesar za proširenje EU Štefan File založio se u sredu u holandskom parlamentu za prihvatanje kandidature Srbije za članstvo u Uniji, naglašavajući da puna saradnja s Haškim tribunalom ostaje ključni uslov za dalju integraciju Srbije.

Pred Odborom za evropska pitanja parlamenta u Hagu, File je naglasio da postoji "zajednički osećaj" da je "pravo vreme" da kandidaturi Srbije bude dato zeleno svetlo na zasedanju Saveta ministara EU 25. oktobra u Luksemburgu. "Duboko verujem da bi taj korak povećao težinu EU pri uslovljavanju sledećih koraka Srbije punom saradnjom s Haškim tribunalom... Nijedan sledeći korak ne bi bio načinjen na račun te saradnje", podvukao je File.

Poslanici, naročito iz partija buduće vlade, liberalne (VVD) i demohrišćanske (CDA), insistirali su, međutim, da je jedan od osnovnih uslova za približavanje EU usvajanje "evropskih vrednosti", poput zadovoljavanja pravde, a da Srbija taj uslov još nije ispunila, pre svega zbog toga jer nije uhapsila Ratka Mladića.

Demohrišćanin Henk Jan Ormel rekao je da je Holandija "razočarana" zato što je ostala jedina evropska zemlja koja insistira na tome. "To nisu holadske, već evropske vrednosti", kazao je Ormel, negirajući da je stav Holandije posledica učešća njenih vojnika u srebreničkoj tragediji.

Pogledajte još