TELO ŠALJE SPECIFIČNE ZNAKE: Prepoznajte nedostatak vitamina i minerala u organizmu

Nedostatak vitamina i minerala sprečava pravilno funkcionisanje organizma. Zbog toga nastaju simptomi koji pokazuju deficit konkretne hranljive materije. U zavisnosti od toga koje supstance nema u dovoljnoj meri, telo šalje specifične znake.

Da bi se ovaj poremećaj rešio, najbitnija je raznovrsna i pravilna ishrana. Međutim, ako su simptomi izraženi i ne prolaze s promenom prehrambenih navika, neophodni su savet lekara i, po potrebi, nadoknada u obliku tableta ili dodataka ishrani.

Vitamin A - nedostatak uzrokuje suvoću očiju, noćno slepilo, perut i česte prolivaste stolice. Da biste ga nadoknadili, jedite šargarepu, bundevu, tunu i batat krompir.

Vitamin C - na deficit ovog vitamina ukazuju slabo zarastanje rana, upala desni, depresija, sklonost ka modricama, povišen krvni pritisak i krvarenje desni ili nosa. Nadoknadite ga iz limuna, grejpfruta, pomorandži, sveže paprike...

Vitamina D - dugotrajan nedostatak ove hranljive materije utiče na kvalitet kostiju, imunitet, a dovodi i do pojave slične aknama na bedrima, rukama, obrazima i zadnjici. Jedite više ribljeg mesa, orašastih plodova, jaja i mlečnih proizvoda.

Vitamin B - kada organizam ne dobija dovoljno ovog vitamina javiće se ispucale usne, problem sa kosom, poput opadanja i lošeg kvaliteta, crvenilo kože... Najviše ga ima u mahunarkama, mesu, jajima...

Kalcijum, kalijum i magnezijum - ukoliko imate grčeve u mišićima, česte glavobolje i nemate koncentraciju, verovatno vam nedostaju minerali. Da biste ovaj problem rešili, u ishranu treba uvesti banane, paradajz, bobičasto voće, ali i lisnato povrće, poput spanaća i kelja.

Gvožđe - manjak ovog minerala manifestuje se bledilom, vrtoglavicama, stalnim osećajem hladnoće i otežanim disanjem. Na trpezu dodajte više ribe, konjskog mesa, svežeg zelenog povrća, orašaste plodove...

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još