MNOGO VIŠE OD ZAČINA: Lekovita svojstva i dobrobiti mirođije

Mirođija je mnogo više od običnog začina. Zahvaljujući bogatom mineralnom i vitaminskom sastavu te snažnim monoterpenima i flavonoidima, mirođija ima visoke lekovite i nutritivne vrednosti.

Od minerala sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar i mangan. Takođe, mirođija sadrži vitamine A i C, vitamin B6, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu i folnu kiselinu.

Osim narodne medicine, i naučna istraživanja su potvrdila da mirođija pomaže kod:

- loše probave
- nesanice
- oslabljenog imuniteta
- kašlja, prehlade i gripe
- lošeg apetita
- štucavice
- zadaha
- bolova uzrokovanih artritisom
- oslabljenog rada jetre
- čišćenja krvi
- mučnine
- poremećaja menstrualnog ciklusa

Osam iznenađujućih dobrobiti mirođije:

1. Rešava probavne probleme

Mirođija pomaže kod tegoba loše probave, mučnine, grčeva i proliva. Aktivira izlučivanje žuči i probavnih sokova, a ujedno stimuliše i peristaltiku creva i sprečava nastanak plinova.

2. Sprečava nesanicu

Mirođija se od davnina koristi kao lek protiv nesanice. Izaziva lučenje enzima i hormona koji imaju umirujući i uspavljujući učinak.

3. Jača imunitet

Zahvaljujući bogatom vitaminskom i mineralnom sastavu, mirođija jača organizam i štiti ga od infekcija. U tome mu posebno pomaže obilje vitamina C. Takođe, pomaže kod izbacivanja viška vode i svih štetnih materija iz organizma.

4. Smiruje štucavicu

Mirođija smiruje čitav organizam i pomaže kod izbacivanja plinova i sprečava stvaranje novih. Opuštanjem organizma i sprečavanjem nastanka različitih plinova zaustavlja se i štucavica.

5. Pomaže kod bolova uzrokovanih artritisom

Zahvaljujući obilju kalcijuma i protivupalnom delovanju, mirođija jača kosti i smanjuje upale i bolove kod artritisa i gihta.

6. Oralna nega

Davni narodni lek protiv lošeg zadaha je žvakanje svežeg lišća mirođije. No, osim što ima osvežavajuće dejstvo, lišće mirođije sprečava infekcije u ustima i štiti desni i zube.

7. Smiruje organizam

Osim što sprečava nesanicu, mirođija umiruje nervni sistem i ima blagotvoran učinak na ceo organizam.

8. Reguliše menstrualni ciklus

Mirođija pomaže kod neredovnih menstruacija jer stimuliše rad hormona kod žena.

Čaj od mirođije

Čaj od mirođije pomaže kod probavnih smetnji, prehlade, gripa, nervoze i nesanice. Za čaj mogu se iskoristiti semenke ili lišće mirođije (sveže ili sušeno). Vrelom vodom (2,5 dl) prelijte četiri kašičice semenki ili dve kašičice usitnjenog lišća. Čaj treba biti poklopljen dvadesetak minuta i pije se nezaslađen.

U slučaju probavnih smetnji, najbolje je popiti šoljicu čaja petnaest minuta pre jela, do tri puta dnevno. Kod prehlade i gripa preporučljivo je popiti vruć čaj kako bi se podstaklo znojenje i mokrenje. Na taj se način izbacuju štetne materije iz organizma i dodatno se pojačava lekovito delovanje mirođije.

Uzgoj mirođije

Mirođiju možete imati i u sopstvenoj bašti jer je vrlo jednostavna za uzgajanje. Ali je važno da ga posejete na sunčan deo, koji je zaštićen od vetra. Seje se u rano proleće, nakon zadnjeg zimskog mraza. Listovi se mogu stalno brati, a semenke u ranu jesen, kada dozre. Mirođija ima zeljastu stabljiku i može narasti od 30 pa sve do 130 cm, zavisno od uslova.

Listovi su uski, razgranati i končasti, a žuti cvetovi počinju da se pojavljuju u kasno proleće i tokom čitavog leta. Plodovi su tamnosmeđi i sazrevaju tokom avgusta i septembra. Aroma biljke najsnažnija je pre cvetanja.

Upotreba

Najčešće se koriste listovi mirođije, ali mogu se koristiti i semenke.

Listovi se dodaju jelima (npr. salatama, supama, umacima, varivima), a od semenki i listova kuva se čaj.

Usitnjenu mirođiju možete dodati gotovo svakom jelu kao začin za poboljšanje arome. Semenke mirođije mogu se koristiti i za kiseljenje krastavaca.

Mirođija ima intenzivan miris, ali jelima daje blagu i osvežavajuću aromu.

Napomena: trudnice bi trebalo da izbegavaju korišćenje mirođije u prevelikim količinama.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Alternativa-za-vas.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još