Poslanici o ukidanju obaveznog služenja vojnog roka

BEOGRAD, 7. oktobra 2010. (Beta) - Većina poslanika vladajuće koalicije u Skupštini Srbije podržala je u četvrtak ukidanje obaveznog služenja vojnog roka, dok se opoziciona Srpska radikalna stranka tome protivi i navodi da je ta odluka suprotna srpskoj tradiciji.

Član skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost iz Demokratske stranke Konstantin Samofalov rekao je novinarima u parlamentu da u potpunosti podržava profesionalizaciju Vojske Srbije, kao i napore Vlade i Ministarstva odbrane u tom pravcu.

"Važno je napomenuti da i dalje ostaje mogućnost služenja vojnog roka za one koji to žele, a koji će sigurno imati neke beneficije od toga, poput prednosti prilikom pristupanja profesionalnoj vojsci ili zapošljavanja u državnim organima", rekao je Samofalov.

Prema njegovim rečima, profesionalna vojska postoji u većini država EU i jeftinija je, a otvara mogućnost za modernizaciju. "Ona će u potpunosti odgovoriti svim izazovima vremena i svim bezbednosnim rizicima i biće spremna da pomogne prijateljima na svim svetskim žarištima", rekao je Samofalov.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović rekao je da radikali osuđuju odluku o ukidanju obaveze služenja vojnog roka jer je to, kako je naveo, protivno srpskoj tradiciji i nacionalnim i državnim interesima.

Pogledajte još