Tadić i Nazarbajev za jačanje ekonomske saradnje

MOSKVA/ASTANA, 7. oktobra 2010. (Beta) - Predsednici Srbije i Kazahstana Boris Tadić i Nursultan Nazarbajev založili su se u četvrtak za intenzivan razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje, ocenjujući da za to postoje veoma dobre perspektive.

Tadić se nalazi u prvoj zvaničnoj poseti Kazahstanu u istoriji srpsko-kazahstanskih odnosa. Tokom posete srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Kazahstana Kanat Saudabaev potpisali su sporazum o ukidanju viznog režima, navodi novinska agencija Interfaks.

Astana i Beograd "imaju neograničene mogućnosti za saradnju u trgovinsko-ekonomskoj sferi", izjavio je Tadić na konferenciji za novinare posle razgovora sa Nazarbajevim i dodao da je "veoma zadovoljan" njihovim rezultatima, prenosi nacionalna kazahstanska novinska agencija Kazinform. On je izrazio nadu da će kroz nekoliko godina trgovinska razmena između dve zemlje biti uvećana za nekoliko desetina puta.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Kazahstana, prošle godine trgovinska razmena iznosila je 18,3 miliona dolara, pri čemu je Kazahstan u Srbiju izvezao robe u vrednosti od 1,1 milion dolara, a uvezao 17,2 miliona dolara.

Nazarbajev je kazao da je Astana zainteresovana da se nafta iz Kazahstana prerađuje u Srbiji, ukazujući da Evropska unija danas troši više od 20 odsto kazahstanske nafte.

Pogledajte još