Nobelova nagrada čast za Peru, kaže Alan Garsija

LIMA, 7. oktobra 2010. (Beta-AFP) - Dodela Nobelove nagrade Mariju Vargasu Ljosi je "čast i veliki dan za Peru" i priznanje stvaralaštvu jednog "univerzalnog Peruanca", ocenio je u četvrtak peruanski predsednik Alan Garsija.

Ljosa je "izuzetan tvorac jezika, veliki romanopisac i veliki dramski pisac, koji je istražio sve kutove (literarnog) stvaranja", naveo je Garsija u izjavi peruanskom radiju RPP. "To je izuzetno dirljivo, divan događaj za Peru", kazao je Garsija i ocenio da dodelom priznanja Ljosi njegova zemlja "na velika vrata ulazi u Švedsku akademiju".

Dodela nagrade Ljosi je i "čin (književne) pravde", dodao je Garsija, aludirajući na činjenicu da je Ljosa poslednjih godina pominjan kao potencijalni dobitnik Nobelove nagrade. "Videli smo da to svetsko priznanje ne dobija neko ko je zaista stvaralac za divljenje, sa više od 50 godina rada za sobom", istakao je Garsija. Zamoljen da se izjasni o idejama Marija Vargasa Ljose, Garsija je kazao da je pisac "liberal", ali i "neumorni putnik". Ipak, dodao je, njegova Nobelova nagrada mora da obraduje "i one koji se ideološki ne slažu s njim, pošto ona znači priznanje jednom univerzalnom Peruancu i peruanskoj zemlji".

Pogledajte još