Kosovo bez smernica za ukidanje EU viza

BRISEL, 7. oktobra 2010. (Beta) - Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon se u četvrtak založila da se posle BiH i Albanije i Kosovu otvore izgledi za ukidanje kratkoročnih viza Evropske unije, ali je upozorila da zasad to nije slučaj, pa postoji opasnost da Kosovo ostane "crna rupa" na Balkanu.

Tanja Fajon, izvestiteljka o procesu vizne liberalizacije za BiH i Albaniju, izjavila je to pošto je parlament EU u Briselu pružio podršku oceni Evropske komisije da su vlasti u Sarajevu i Tirani ispunile uslove za stavljanje njihovih državljana na "beli šengenski spisak" Unije.

Zamoljena da kaže da li ima naznaka da bi vlasti u Prištini od Evropske komisije mogle u dogledno vreme da dobiju neke jasnije smernice za pokretanje dijaloga o ukidanju viza EU za stanovnike Kosova, izvestiteljka EP je uzvratila da žali što Kosovo već nije dobilo smernice Evropske komisije za proces ukidanja viza EU.

Tanja Fajon je navela da će Kosovo sada ostati veoma izolovano i biti "crna rupa" na zapadnom Balkanu, "da će tamo ljudi biti razočarani i možda tražiti nezakonite načine da dođu u EU", što, po njenim rečima, "nije u interesu Unije".

Pogledajte još