BROJNI SU RAZLOZI: U Crnoj Gori sve je više mladoženja spremnih da promene prezime

Muškarcima u Crnoj Gori promena prezimena više ne predstavlja tabu, čemu u prilog idu podaci Ministarstva unutrašnjih poslova dostavljeni "Dnevnim novinama", da su od početka godine u Crnoj Gori prezime promenile 124 osobe muškog pola.

Ministarstvo unutrašnjih poslova napominje da u taj broj spadaju i lica koja su preuzela prezime supružnika ili dodala svome supružnikovo prezime.

Zanimljivo je da broj muškaraca koji menja prezime sa godinama raste. Tako je 2016. godine bilo 238 muškaraca koji su se odlučili na ovaj korak, u 2017. godini 301, a prošle godine čak 365 osoba muškog pola.

U Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Podgorice za "Dnevne novine", pak, navode da je prilikom sklapanja braka na teritoriji Grada u poslednje četiri godine 35 mladoženja preuzelo prezime mlade.

Od početka ove godine sklopljeno je 268 brakova, a da suprug preuzme ženino prezime desilo se za sada u dva slučaja. Tokom prošle godine to je učinilo njih 14, 2017. godine 13, a 2016. godine njih šestoro.

Psiholog Radmila Stupar Đurišić objasnila je da je u Crnoj Gori prezime stvar porodičnog identiteta koje je uvek bilo uslovljeno kulturološki. Međutim, ona kaže da ovi podaci govore da polako dolazi do odvajanja od uticaja socijalne sredine i da mladi donose sami odluke kako će da se zovu i prezivaju.

- Prezime nosi odgovornost prema porodici koju zastupate. Prezime nosi i slobodu i teret. Nažalost, nisu sve porodice srećne i nisu sva deca odgajana s ljubavlju. Ne nose sva deca ponosno svoje prezime i to je nešto što polako počinje da izlazi na videlo - navela je Stupar Đurišićeva.

U Crnoj Gori deca do skoro nisu imala mogućnost da sama smišljaju kako će u životu da formiraju svoje poglede na svet, već su imali smernice porodice, dodaje psiholog.

- U Crnoj Gori su postojale čitave porodice koje su menjale svoje prezime zbog toga što jedan član njihove porodice uradio nešto što nije časno i pošteno - predočila je Stupar Đurišić.

Osim toga, ona ističe da postoje porodice kojima je važnije da im se prezime produži nego nekim drugim.

- Dešava se da imate muškarca koji je iz porodice koja ima tri, četiri sina, a da je ćerka jedna jedina i onda oni dogovorom odlučuju da muškarac preuzme prezime supruge da bi deca nastavila njeno prezime - objašnjava Stupar Đurišić.

Deca koja su odrasla u domovima, takođe, pri sklapanju braka često žele da promene svoje prezime.

Međutim, iako je iz godine u godinu ova pojava sve češća kod muškaraca, podaci Sekretarijata ipak pokazuju da žene i dalje prednjače kada je promena prezimena u pitanju.

U poslednje četiri godine prilikom sklapanja ukupno 2.269 brakova u Podgorici, muževljevo prezime su preuzele čak 1.903 žene, odnosno 83,87 odsto. Njih 234 (10,31 odsto) svom prezimenu su dodale suprugovo, a u svega 97 slučajeva (4,28 odsto) svako je zadržao svoje prezime prilikom sklapanja braka.

Izvor: CDM/Fonet
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još