Italijani u Belfastu sa podmladjenim timom

RIM, 7. oktobra 2010. (Beta-AP) - Selektor fudbalske reprezentacije Italije Čezare Prandeli rekao je da mu je cilj da u tekućim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo podmladi ekipu.

"Plan je da idemo napred, osim u slučaju da na raspolaganju nemamo mlade igrače. Tada ću se prilagoditi", kazao je Prandeli, koji je u tim za sutrašnju utakmicu sa Severnom Irskom uvrstio i 33-godišnjeg Djanluku Zambrotu.

"Odlučio sam se za Zambrotu, pre nego za nekog 28-godišnjaka sa malo internacionalnog iskustva. Zambrota je za nas igrao skoro 100 utakmica, a u dobroj je formi", dodao je Prandeli.

Selektor Severne Irske Najdžel Vortington izrazio je nadu da će njegova ekipa u Belfastu napraviti podvig sličan onome koji je golf
reprezentacije Evrope ostvarila pobedom nad SAD u Rajder kupu.

Ključne poene Evropi doneo je golfer iz Severne Irske Rori Mekilroj, a u timu je bio i njegov zemljak Grejem Mekdauel. Tim su činili i Italijani Edoardo i Frančesko Molinari, ali bez značajne uloge.

"Rori i Grejem su pravi šampioni. Bilo bi fantastično kada bismo mogli da se ponašamo kao oni. Najvažnije je preuzmemo njihovo
samopouzdanje. Ne smemo samo da se branimo. Imamo naš stil igre i ne želimo da ga se odreknemo", kazao je Vortington.

Obe ekipe su ostvarile maksimalan učinak u dosadašnjem toku kvalifikacija u Grupi C, u kojoj je i Srbija. Irci su pobedili u Sloveniji, dok je Italija bila bolja od Estonije i Farskih Ostrva.

Neko će tako u Belfastu, gde će obezbedjenje biti pojačano zbog bombaških napada Irske republikanske armije, morati i da izgubi
bodove.

"Ovo su ključne utakmice", rekao je štoper Djordjo Kjelini misleći na duele sa Severnom Irskom i Srbijom, četiri dana kasnije u Djenovi.

Kjelini je jedan od retkih reprezentativaca Italije, koji je nastupao na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, gde "azuri" nisu prošli
grupu. Član ekipe bio je Zambrota, koji je do sada 97 puta igrao za Italiju, ali nije bio u timu za duele sa Estoncima i Faranima.

"To što sam se vratio u tim ne znači da očekujem da budem u startnih 11. Ali tačno je da želim da stignem do brojke od 100 mečeva za reprezentaciju", naveo je Zambrota.

Prandeli neće moći da računa na povredjenog Rikarda Montoliva, pa će mesto na sredini zauzeti Stefano Mauri, koga u nacionalnom timu nije bilo u protekle tri godine.

Alberto Djilardino je tim napustio zbog povrede levog lista, pa će Marku Borijelu sa krila pomagati Simone Pepe i Antonio Kasano. Gol će u odsustvu Djanluidjija Bufona, koji je bio podvrgnut operaciji ledja, braniti 24-godišnji čuvare mreže Bolonje Emilijano Vivijano.

Pred svima njima biće težak zadatak, pošto je Severna Irska poznata kao opasan domaćin. U kvalifikacijama za Mundijal 2006. Godine Englezima je nanela jedini kvalifikacioni poraz u šest godina dugom mandatu tadašnjeg selektora Svena-Jurana Eriksona - 1:0.

Kasnije je, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine, u Belfastu sa 2:3 poražena i Španija, kasniji šampion kontinenta.

"Dugo će se pričati o tim utakmicama... Sada treba da se sa istim samopouzdanjem suprotstavimo i Italiji, ali bilo bi pogrešno da razmišljamo o tome kako oni nisu sila kakva su bili. Njihov tim je, ipak, sačinjen od gomile kvalitetnih igrača", naveo je odbrambeni fudbaler Severne Irske Aron Hjuz.

Pogledajte još