ALAN TJURING: Tragičar i genije koji je raskrinkao "enigmu" na novčanici od 50 funti

Lik Alana Tjuringa, oca moderne kompjuterske nauke i čoveka najzaslužnijeg za razbijanje "enigme“ – nemačke mašine za šifrovanje poruka, naćiće se na novčanici od 50 funti. Britanski naučnik je zbog svoje homoseksualne opredeljenosti osuđen i hemijski kastriran 1952. godine, zbog čega je dve godine kasnije izvršio samoubistvo.

Britanska kraljica Elizabeta Druga odlučila je da pomiluje Tjuringa 2013. godine kao svojevrsno izvinjenje za nepravdu prema naučniku koji je zadužio čitav svet, a sada je naučniku ukazana još jedna čast – njegov lik na novčanici od 50 funti.

Nove novčanice će u opticaj ući 2021. godine, a ukupno ih u prometu ima 344 miliona, saopštila je Banka Engleske.

- Alan Tjuring je bio izuzetan matematičar čiji je rad imao ogromnog uticaja na to kako danas živimo. Kao otac kompjuterske nauke i veštačke inteligencije i ratni heroj, Tjuringovi doprinosi su dalekosežni - rekao je guverner Mark Karni.

Drugi svetski Tjuring je dočekao u britanskoj školi za šifrovanje u Blečli parku. Odeljenje "HUT 8" bavilo razbijanjem nemačke mornaričke enkripcije.

Na bazi radova poljskih naučnika predvođenih Marjanom Rejevskim, Tjuring je dalje razvio način razbijanja šifara, koje su trupe Trećeg rajha koristile.

Razvio je više tehnika, od kojih je jedna metod "bombe" – elektromehaničke mašine koja je mogla da otkrije postavke "enigme".

Posle rata je radio u Nacionalnoj laboratoriji za fiziku, gde je razvio i konstruisao "ACE", jedan od prvih automatskih kompjutera sa uskladištenim programom. Nakon toga, Tjuring je 1948. godine radio na Mančesterskom univerzitetu, gde je razvio softver za jedan od prvih računara na svetu. Njegov koncept algoritama se i danas koristi u računarstvu.

Naporno je radio i na problemu veštačke inteligencije, a u tu svrhu je smislio i eksperiment poznat kao Tjuringov test.

Britanski naučnik osuđen je 1952. godine za delo "velike nepristojnosti", jer se saznalo da je bio u homoseksualnoj vezi sa Arnoldom Marejom iz Mančestera. Podvrgnut je hormonskoj terapiji, zbog koje je ostao impotentan i pretrpeo još neke fizičke promene.

Kao homoseksualcu bio mu je zabranjen dalji istraživački rad. Dve godine kasnije, Tjuring je jabukom napunjenom cijanidom izvršio samoubistvo.

Izvor: RTS
Foto: Bank Of England

Pogledajte još