Potrebna promena Ustava

BEOGRAD, 8. oktobra 2010. (Beta) - Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić rekla je da je potrebno menjati Ustav Srbije jer je "do krajnjih granica" proširio nadležnost Ustavnog suda zbog kojih je taj sud izgubio fizionomiju čuvara Ustava i organa koji izuzetno odlučuje.

"Važeći Ustav je do krajnjih granica proširio nadležnost Ustavnog suda i jasno je da bi jedino promenom najvišeg pravnog akta broj i vrsta nadležnosti mogli biti primereni njegovoj ulozi", rekla je za list Politika Bosa Nenadić.

Prema njenim rečima, pojedini poslovi koje sada Sud obavlja a koji su mu u nadležnost stavljeni Zakonom morali bi se "izmestiti" iz primarne nadležnosti Ustavnog suda, pa su najavljene izmene Zakona o Ustavnom sudu prilika da se to uradi.

To je nužno, kako je navela Nenadić, ne samo zato što je postupak promene Zakona jednostavniji od promene Ustava, već "pre svega zbog činjenice da nadležnosti Ustavnog suda, zbog karaktera i uloge ove institucije, ne mogu biti pitanje o kome treba da odlučuje zakonodavac".

Ona je rekla da je pred Ustavnim sudom trenutno više od 7.000 ustavnih i drugih žalbi, oko 600 predmeta normativne kontrole i više od 100 osporenih zakona, čiju saglasnot sa Ustavom treba da oceni.

Pogledajte još