VEČE VISOKE MODE: Rami Kadi predstavio kolekciju na Internacionalnom modnom festivalu Porto Montenegro

Druge večeri Internacionalnog modnog festivala u organizaciji Porto Montenegra i agencije "Fabrika", predstavljena je kolekcija Rami Kadija i "Who is on Next?".

Rami Kadi, libansko-američki dizajner, kreativnog uma čija karijera vrtoglavo raste od 2011. godine. Rami započinje dizajnersku karijeru lansiranjem sopstvenog šouruma i otvaranjem prvog ateljea u srcu Bejruta, gde stvara jedinstvena dela koje privlače širok spektar klijentele, uključujući i članove kraljevske porodice.

Godine 2014. počinje da izlaže svoje kolekcije u okviru Pariske nedelje visoke mode. Rami Kadi stvara savremenu visoku modu. Još kao mladom i energičan dizajneru, vez je bio esencija kreacija. Njegova visoka moda odaje počast ručno rađenim motivima. Njegov slab vid nikad nije bila prepreka za njegov rad jer oseća tkaninu i zamišlja je na razne načine. Pikselska vizija i intrigantan sjaj okidači su njegove ljubavi prema blistavom. Sa neverovatnom oštrinom i jedinstvenošću, Rami je sa svojim smislom i osećajem za ručno rađene kreacije stvorio nezaboravna dela visoke mode.

Rami Kadi je u ovom momentu jedan od najomiljenijih kreatora visoke mode čije modele nose najpoznatije žene sveta na crvenom tepihu na dodeli Oskara i Kanskom festivalu, a među njima su Izabel Fontana, Izabel Gular, Dženet Džekson, Keti Peri, Kendal Džener, Nikol Šezinger, Olivia Palermo, Sara Sampajo...

"Who is on Next" nije samo takmičenje, već pravi "scouting" projekat Altarome u saradnji sa "Vogue" Italija čiji je cilj pronalaženje i promocija mladih kreativnih talenata na nacionalnoj i međunarodnoj modnoj sceni. Konkurs je pre svega usmeren na one dizajnere koji već proizvode sopstvene "Made in Italy" kreacije. Pobednike bira prestižni međunarodni žiri sastavljen najeminentnijih ličnosti italijanske modne industrije, među kojima je i Simoneta Đanfeliči.

Simoneta Đanfeliči, čuvena rimska lepotica, studirala je fotografiju, scenografiju i istoriju umetnosti, kada je 1981. kao sedamnaestogodišnjakinja, počela da se bavi manekenstvom i postala poznati super model. Radila je sa najpoznatijim modnim fotografima i bila omiljeno lice i muza modnih brendova kao što su Dior, Thierry Mugler, Viviene Westwood, Valentino, Gucci, YSL... Trideset sedam godina nakon svog prvog snimanja, Đanfeliči još uvek radi kao model, ali, ona je danas institucija italijanske mode, jedna od najpoznatijih i najuspešnijih žena u italijanskoj modnoj industriji, koja najveći deo svog vremena posvećuje pronalaženju i podržavanju mladih talenata, kako u Italiji, tako i širom celog sveta. Članica je brojnih Internacionalnih modnih žirija, među kojima je i žiri "Who is on Next?".

Albino D'Amato studirao je arhitekturu u Rimu, nakon čega prelazi na Akademiju za Kostim i modu u Torinu, i na "Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture" u Parizu.

Radeći na svojoj prvoj samostalnoj kolekciji, paralelno je sarađivao sa prestižnim modnim kućama kao što su "Ungaro", "La Roche", "Pucci", "Louis Vuitton", "Versace", "Dolce & Gabbana", "Lee Cooper", "Karl Lagerfeld"...

Godine 2004. Albino lansira brend pod svojim imenom. Sledeće je pobedio na velikom modnom takmičenju "Who is on Next", organizovanom od strane italijanskog magazina "Vogue" i italijanske modne komore. Dve godine kasnije postavljen je za konsultanta u modnoj kući "Trussardi" za mušku i žensku liniju. Trenutno radi i u modnoj kući "Vionnet" kao art direktor, i kao vodeći konsultant u "Max Mari". Ono što obeležava njegov dizajn je minimalistički pristup detaljima, a njegov radiklani stil je nostalgično odavanje počasti proslošti.

Inspirisan je dizajnom šezdesetih, kao i kulturom ponašanja osamdesetih godina prošlog veka. U njegovoj kolekciji se nalazi miks mistike, modernog i romantičarskog, a njegov potpis se ogleda u krojačkom umeću i nepogrešivom stilu visoke mode. Arhitektonski dizajn i ženstvenost, ali i sofisticiran izbor boja čine njegov stil prepoznatljivim.

David Griljo, prve korake u modi započeo je u Institutu za modu u Parmi. Usavršavao se na "Central Sent Martin" koledžu za umetnost i dizajn u Londonu, kao i "Nafa Fur Studio" u Torontu. U saradnji s Anom Fendi učestvuje u takmičenju "Ponza Emotions" kada izlaže kolekciju inspirisanu prirodom ostrva.

Godine 2011. pobeđuje na takmičenju "Riccione Moda Italia", a nakon saradnje sa Dolče i Gabanom 2016. godine se odlučuje da osnuje svoj brend, koji je zasnovan na poetici ručnog rada i jedinstvenosti tradicionalnih procesa, što kasnije i lansira kao "Collection 0" - nultu kolekciju, septembra 2017. Njegova treća kolekcija se našla među finalistima takmičenja Alta Roma WION 2017. Kombinuje zapadni uticaj sa istočnim, ali i sa prerafaelitskim nimfama, mitološkim bićima, persijskim boginjama, itd.

Ručni rad je ključ ovog brenda, kao što je slučaj s umetnošću, delikatni komadi su centralni deo njegovih kolekcija. Tkanine koje koristi krase ručne ilustracije, fin ručno rađeni vez koji ulepšava tanane figure da bi se evocirala prošlost i prizvala budućnost.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još