Liju Sjaobo dobitnik Nobela za mir

OSLO, 8. novembra 2010. (Beta) - Kineski disident Liju Sjaobo dobitnik je Nobelove nagrade za mir "zbog svoje dugogodišnje i nenasilne borbe za fundamentalna ljudska prava u Kini", saopštio je u petak u Oslu norveški Nobelov komitet.

Komitet je pojasnio da je već dugo uveren da su pitanja ljudskih prava i mira blisko povezana, kao i da je poštovanje ljudskih prava preduslov za "bratstvo među narodima", o čemu je i Alfred Nobel pisao u svom testamentu.

Više od dve decenije Liju je bio snažan zagovornik poštovanja osnovnih ljudskih prava u Kini, navodi komitet i podseća da je on učestvovao i na protestima na pekinškom trgu Tjenamen 1989. godine.

Liju, koji je slovio za najvećeg favorita za nagradu čiji novčani deo iznosi 1,5 milion dolara, prošlog Božića je u Kini osuđen na 11 godina zatvora zbog, kako je navedeno, "podsticanja rušenja državne vlasti". Zabranjeno mu je, takođe, da se dve godine godine bavi političkim aktivnostima.

Zbog toga što je Liju trenutno u zatvoru, predsednik norveškog komiteta Torbjorn Jagland se zapitao: "Ko će biti prisutan na ceremomoniji dodele? Ne znamo još. To nije nešto što uzimamo u obzir kada odlučujemo o laureatu".

Pogledajte još