Za ekonomski rast rizične 2011. i 2012.

BEOGRAD, 8. oktobra 2010. (Beta) - Autori Postkriznog modela privrednog rasta i razvoja Srbije upozorili su u petak da će 2011. i 2012. godina biti rizične za postavljanje temelja održivog dugoročnog ekonomskog rasta zbog predizbornih obećanja, otplate spoljnog duga i finansiranja budžetskog deficita.

"Ukoliko bi Vlada Srbije usled socijalnih i političkih pritisaka prihvatila populistički model, odnosno povećavala plate i penzije i ukupnu potrošnju, Srbija bi ušla u još dublju krizu", rekao je Stojan Stamenković na predstavljaju novog modela privrednog rasta.

Postkrizni model razvoja je, prema rečima Jurija Bajeca, jasna poruka Vladi i biračima da se do boljeg života ne može doći bez više rada i veće štednje.

"Važno je da sadašnja, kao i buduća vlada, bude proevropski orjentisana i dovoljno kredibilna da sprovodi mere koje nisu popularne, ali dugorčno vode do ekonomskog rasta i boljeg standarda građana", rekao je Bajec za Betu.

Profesor Ekonomskog fakulteta i jedan od autora Postkriznog modela rasta Pavle Petrović je istakao da će u narednim godinama za ekonomsku politiku rizik biti otplata spoljnog i javnog duga jer će za te namene biti potrebno više deviza nego što će biti prilivi inostranih kredita.

Pogledajte još