Optina Pustinja

Ljudski glas kao najuzvišeniji muzički instrument i jedno malo muzičko putovanje kroz pustinju ili suštinu ljudskog duha.

Na koncertu u Ruskom domu predstavio se muški hor “Optina pustinja”, nazvan po istoimenom ruskom srednjevekovnom manastiru, smeštenom nekih stotinak kilometara od Moskve.

Čudna muzika koja se u savremenom svetu, sve ređe čuje, prepuna sala Ruskog doma i note koje su na dva sata vratile nekoliko stotina Beograđana u srednji vek. Koncert, bez klavira, bez violine, bez gitare, samo ljudski glas i neke čudni muzički zapisi zvani naumi, koji prate glasovno umeće hora, sastavljenog od šest članova s dirigentom Aleksandrom Semjonovim.

Srednjovekovni zapisi, koji su obelodanjeni zahvaljujući trudu naučnika da pronađu notne zapise, već stavljene ad akta u sovjetskoj Rusiji, najbolje kompozicije Rahmanjinova, Glinke, Rimskog – Korsakova, ruska tradionalna muzika, suština je reprertoara hora “Optina pustinja”.

Koncert je počeo kompozicijama drevnog manastirskog pojanja Optine pustinje iz 17. veka - istog onog, koje su svojevremno slušali Puškin ili Tolskoj tražeći duhovno okrepljenje u ovom manastiru. Izveden je klasičan liturgijski repertoar – Bogordice djevo, Dostojno jest, Heruvimska pesma. Muzika koja je mešavina Vizantije, ruske narodne tradicije i zapadnog Gregorijanskog napeva, dala je pečat onom što je drevna ruska crkvena muzika. Prate se vizantijska pravila, muzika je potpuno vokalna, uz “ison” karakteristični zvuk koji prati ove kompozicije.

Kako nam je rečeno, i pored velikog pevačkog talenta ruskih horista, cilj ove muzike nije da ističe glasovno umeće, niti da izazove čulni doživljaj, već da slušaoca približi Bogu. Muzika bez suvišnih ukrasa, šljokica, melodija koja prati izdisaje i udisaje i otkucaj srca. Bez obzira na to da li ste verujući ili ne, čudni zvuci i bruj koji smiruje, mogu biti lek ali i instrument za pronalaženje „tamne i svetle“ strane ...

Možda će zazvučati čudno, ali u ovakav repertoar se odlično ukopila i ruska klasika. „Bumbarov let“ Rimskog - Korsakova u „a capela“ verziji gostiju iz daleke Rusije, spojio je na magičan način vokalnu muziku crnačkog Harlema u Njujorku, Beograd i Moskvu. Muzika se još jednom dokazala kao jezik koji svi najbolje razumeju.

Hor „Optina pustinja“ osnovan je 1996. uz blagoslov starešine Sant Peterburškog podvorja manastira „Optina Pustinja“ igumana Rostislava. Hor je obnovio tradiciju starog manastirskog pojanja. Godine 2004. hor je gostovao u Stokholmu, usledili su konceti u Holandiji, Nemačkoj, Španiji, Norveškoj. Finskoj. Estoniji,Engleskoj, Ukrajini, Kini.

Januara 2006. godine izašao je koncertni program „Pojanje stare crkve“ u kojem su snimljeni napevi Vizantije, Rimske crkve desetog veka, jermenske, bugarske, gruzijske i srpske pesme od petog do 16. veka.

Danijela Tadić

Pogledajte još