NIJE "KRIVA" DIJETA: Nedostatak hroma i cinka usporava mršavljenje

Svi kažu kako dijeta zahteva jak karakter. Međutim, mnogi ne znaju da nedostatak određenog minerala u telu izaziva jaku želju za slatkišima ili za brzom hranom.

Nutricionisti savetuju da se u ishranu uvedu cink i hrom, što će doprineti bržem i sigurnijem gubitku kilograma.

Uloga hroma u gubitku težine

Hrom pomaže ćelijama da apsorbuju glukozu, povećavajući telesnu osetljivost na insulin. Kada ima dovoljno hroma u organizmu, telo koristi ugljene hidrate koji su ušli u telo kao izvor energije, bez pretvaranja u mast.

Ako vam nedostaje hrom, neprestano imate želju za slatkišima, ne možete da izdržite glad, a telo žudi za čokoladom.

Hrom možete naći u plodovima mora, govedini, mesu živine, semenu bundeve. Ako ste na dijeti neka to bude ishrana koja uključuje ove proizvode.

Uloga cinka u gubitku težine

Cink je ogovoran za metaboličke procese u organizmu, posebno za varenje masati i ugljenih hidrata. On ima mnoge druge važne funkcije u ogranizmu, posebno doprinosi fizičkoj izdržljivosti, imunitetu, pamćenju i funkcionisanju reproduktivnog sistema.

Bez dovoljne količine cinka u organizmu, nećete nikada postići željene rezultate dijete.

Telo cink dobija preko hrane. Hrana bogata cinkom je kvasac, susam, seme bundeve, govedina, kakao, žumance, brašno od celog zrna pšenice.

Ako vam do sada dijete nisu upevale, nađite neku koja će sadržiti gore pomenute proizvode, ili jednostavno uključite u ishranu dodatke sa ovim mineralima.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.