"ŽIVI BRZO, UMRI POLAKO": U bioskope stiže autobiografska ljubavna drama

Od francuskog reditelja Kristofa Onorea 25. jula u bioskope stiže francuska drama "Živi brzo, umri polako" (Plaire, aimer et courir vite) koja predstavlja portret dvojice muškaraca koji se pronalaze i hrabro koriste date trenutke, a koja je kod nas prvi put prikazana na Festivalu autorskog filma.

Ostvarenje, u čijem scenariju leži ljubavna afera iz 1993. godine, dobilo je nominaciju za nagradu Zlatna palma na prošlogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, a sam scenario je delimično, prema rečima reditelja i scenariste Onorea autobiografski.

Priča prati Žaka (Pierre Deladonchamps), zgodnog mladog pisac iz Pariza koji, iako još uvek nije napunio 40 godina, ne veruje da je bolji deo života pred njim. Bori se s krizom u karijeri i blokadom u pisanju. Sa druge strane Artur (Vincent Lacoste), student iz Bretanje, stalno je nasmejan i odbija i da pomisli da postoji nešto u životu što nije nemoguće. Žak i Artur će se dopasti jedan drugom. Kao u nekom divnom snu, kao u nekoj tužnoj priči.

U naslovu ove dirljive, ali jednako i duhovite priče "Živi brzo, umri polako" našle su se reči "brzo" i "polako" čiju poentu prisustva reditelj pojašnjava:

- Ideja je bila da se radi o dva odvojena i različita karaktera. Jedan čovek koji želi da se život stalno vrti i okreće upoznaje Žaka koji naprotiv, želi da uspori stvari, da ih zaustavi. Zajedničko postojanje ove dve suprotstavljene brzine bilo je presudno za ovu dramu.

Kristof Onore je francuski reditelj i scenarista koji je svoju rediteljsku karijeru započeo u Kanu. Neki od njegovih filmova poput "Ljubavne pesme" (2007.) i "La belle personne" (2008.) odaju počast filmovima Novog talasa, te se i ovaj francuski reditelj smatra naslednikom francuskog Novog talasa, istovremeno nudeći moderno shvatanje u prezentaciji savremene mladeži.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.