Obezbeđeno 10 odsto sredstava

Za nepotpuni završetak radova u sektoru IV potrebno je obezbediti četiri milijarde dinara

Glavne beogradske saobraćajnice, a pre svega mostovi, već sada veoma otežano podnose „motornu korisničku populaciju“. Stručnjaci kažu da prestonica nikada neće imati rešen saobraćaj, ali da je moguće da prolaz kroz grad, pa i njegovo staro jezgro, bude korektno, pod samo jednim uslovom − mora se u saobraćajnu infrastrukturu investirati na desetine milijardi evra. Ipak, najviše nedostaju mostovi i obilazni putevi. Primera radi, za prelazak „Gazele“, mosta preko Save, već danas je veoma teško, odnosno, njena „senka“ počinje da se oseća još kod Zmaja, sa severa, u Bubanj potoku, sa juga. Statistika tvrdi da danas preko „Gazele“ dnevno prođe preko 160.000 vozila. 

Zato je potpuno nerazumljivo i neobjašnjovo zašto se radovi na Obilaznici oko Beograda ne intenziviraju, mada je ispravnije konstatovati − zašto Obilaznica nije već završena. „Glavni problem Obilaznice je što nema jasne i precizne strategije njene izgradnje“, kaže dr Alaksandar Cvetanović, redovni profesor Beogradskog univerziteta sa Građevinskog fakulteta. „Očigledno je da resorno ministarstvo nije kompetentno da razreši problem, koji nije ni preterano složen. Naime, ako je Koridor X toliko važan za EU, kako tvrde naši ministri, onda bi EU trebalo i da podnese najveći teret izgradnje Obilaznice. Mislim da je 300−400 miliona evra, koliko nadležni procenjuju da je potrebno za završetak Obilaznice, veoma lako obezbediti i to pod veoma povoljnim uslovima“. Iako je definisana kao prioritet ili kapitalni objekat, njena izgradnja traje već 17 godina i do sada je završeno 17,6 kilometara polu autoputa, kao i „polovina“ mosta preko Save u Ostružnici, obe cevi tunela Lipak, kao i polovina Železnika, odnosno, jedna cev tunela Straževica. „Intenziviranje radova na Obilaznici ima smisla pod samo jednim uslovom − da se vozila koja dolaze Koridorom X, putni pravci E−70 i E−75, ne prođu kroz Beograd“, kaže Ratomir Todorović, direktor GP „Planum“ AD. „Hoću da kažem, kad je već završen most preko Save u Ostružnici, tunel Lipak i polovina tunela Železnik, trebalo bi intenzivirati radove kako bi se stiglo do Ibarske magistrale. Reč je o sektoru IV − Ostružnica− Orlovača u dužini od 7,7 kilometara za čiji je završetak bilo planirano ulaganje u 2006. godini od 5,5 milijardi dinara. Zapravo, bili su potpisani i ugovori: „Planum“ je trebalo da uradi poslova za četiri , a „Mostogradnja“ za 1,5 milijardu dinara. Nije realizovan ni deseti deo. 

Za ovu, 2007. godinu radovi su dimenzionisani na četiri milijarde dinara (Planum − 3, Mostogradnja 1) i nije još kasno da taj plan počne da se realizuje. Ako bi koliko danas bio uplaćen deo sredstava, već polovinom 2008. jedna traka Obilaznice „stigla“ bi do Ibarske magistrale“. Posle formiranja Vlade, a to znači početkom aprila, bilo je planirano da se iz NIP−a u Obilaznicu investira 721 milion dinara, plus 1,5 milijarda dinara „u garancijama“ (ovaj termin niko nikad nije objasnio šta bi trebalo da znači). „Iako smo razgovarali u Vladi i resornom ministarstvu, mislim na predstavnike Planuma, Energoprojekta−niskogradnje, Mostograbnje, „Ratka Mitrovića“, i tačno im rekli koliko je potrebno para da bi se stiglo do Ibarske magistrale, doneta je drugačija odluka“, kaže Todorović. „Samo za sektor IV potrebno je četiri milijarde dinara, a prema izdvojenim sredstvima tek 300 miliona ili manje od 10 procenata. A onda je ministar Đilas odlučio da za Obilaznicu odobri dodatnih 300 miliona dinara, od čega za sektor IV − 180 miliona dinara. Uz to trenutna potraživanja izvođača radova na Obilaznici su veća od pola milijarde dinara“. Prema procenama za kompletan završetak Obilaznice, potrebno je 369,7 miliona evra. Sredstva bi trebalo da se obezbede iz međunarodnih kredita i budžeta. Dve trećine, do tri četvrtine potrebih sredstava obezbede iz međunarodnih kredita, kažu u JP „Putevi Srbije“, s tim da grad Beograd uloži više nego do sada. Inače, trenutno traju pregovori JP „Putevi Srbije“ sa EBRD i EIB, oko dobijanja kredita od 115 miliona evra za ovaj projekat. Očekuje se potpisivanje ugovora oko 15. novembra ove godine.(„Pregled“)

Pogledajte još