Molitva za žrtve avionske nesreće

VARŠAVA, 10. oktobar 2010. (Beta) - Poljska se u nedelju, pola godine od pada aviona predsednika Leha Kačinjskog u Smolensku, seća u molitvama svih 96 žrtava te tragične nesreće, a većina porodica krenula je u svojevrsno hodočašće na mesto tragedije - vojni aerodrom u tom gradu na zapadu Rusije.

Zajedno sa njima su i prve dame Poljske i Rusije, da simbolično dovrše put, pređu poslednje stotine metara do piste, od breze u koju je udarilo krilo predsedničkog tupoljeva neposredno pred pad, a posle i do obližnje Katinske šume na groblje hiljada poljskih oficira streljanih početkom Drugog svetskog rata.

Supruga poljskog predsednika Ana Komorovska prihvatila je odmah da pomogne porodicama da daju polugodišnji pomen svojim bližnjim baš na takav način na mestu nesreće. Pridružila se kao izraz saosećanja celog ruskog naroda i supruga ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, Svetlana.

Hodočašće na mesto nesreće demonstrativno ignoriše porodica poginulog predsednika Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije, a takođe i porodice poslanika i visokih državnih činovnika iz njegove stranke Pravo i Pravda koji su poginuli u nesreći.

Pogledajte još