Promena statusa do kraja 2007.

Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja upućen je zahtev da društvena preduzeća „Hipodrom Beograd“ i „Zoološki vrt“ postanu javna preduzeća čiji bi osnivač bio grad Beograd, izjavila je juče zamenik gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović. Ona je kazala da je zahtev upućen 28. septembra i da su oba preduzeća po sedištu i delatnosti od značajnog interesa za grad. 

Društveno preduzeće „Hipodrom Beograd“ nalazi se na zemljištu na kojem je grad uknjiženi nosilac prava korišćenja, a gradska uprava je uključena i u sanaciju stečaja tog preduzeća vraćanjem duga u iznosu od 70 miliona dinara, dodala je Hrustanovićka. Stekli su se uslovi da grad Beograd zatraži saglasnost Vlade Srbije za transformaciju društvenog preduzeća „Hipodrom Beograd“ i izrazila nadu da će čitav posao biti završen do kraja godine.

Što se tiče društvenog preduzeća „Zoološki vrt“, koji se nalazi u okviru kompleksa Kalemegdanske tvrđave, zaštićenog istorijskog spomenika kulture, Hrustanovićka je podsetila da je taj vrt osnovan 1952. i da je kao njegov osnivač tada u Privrednom sudu upisan grad Beograd. Prema njenim rečima, 1991. izvršeno je nezakonito prestrukturiranje preduzeća bez saglasnosti osnivača i tada je „Zoološki vrt“ upisan kao deoničarsko društvo, da bi 1997. na zboru radnih ljudi doneta odluka o formiranju društvenog preduzeća, u kojem obliku on zvanično od 1999. do danas i funkcioniše. U katastru grad Beograd se vodi kao zemljišni korisnik prostora na kojem se nalazi „Zoološki vrt“. („Tanjug“-„Pregled“)

Pogledajte još