PRIRODA KAO LEK: Provedite samo 20 minuta u parku – bićete zdraviji i srećniji

Poznato je da je priroda najbolji lek protiv stresa, ali novo istraživanje otkriva koliko je zapravo malo vremena potrebno da se izdvoji, da bi se iskoristile prednosti boravka u šumi ili parku.

U studiji, objavljenoj u časopisu "Frontiers in Psychology", istraživači su pokušali da utvrde najefikasniju „dozu“ prirode, pošto sve više lekara prepisuje boravak u prirodi za ublažavanje stresa i druge zdravstvene probleme.

- Znamo da provođenje vremena u prirodi smanjuje stres, ali do sada je bilo nejasno koliko je dovoljno, koliko često to treba praktikovati i kakve su tačno koristi - izjavila je glavna autorka istraživanja Meri Kerol Hanter, profesorka Univerziteta u Mičigenu. Dodaje da nova studija pokazuje, da za najveću dobit, u smislu efikasnog snižavanja nivoa hormona stresa kortizola, u prirodi treba provesti 20 do 30 minuta, sedeći ili šetajući.

Hanterova i njeni saradnici zatražili su od 36 stanovnika jednog grada, da u prirodi provedu najmanje 10 minuta tri puta nedeljno tokom osam nedelja. Svake dve nedelje, istraživači su im prikupljali uzorke pljuvačke kako bi merili nivo hormona stresa.

Podaci su pokazali da je samo 20 minuta u prirodi bilo dovoljno da se značajno smanji nivo kortizola. Efekat je bio najefikasniji kod onih koji su u prirodi bili između 20 do 30 minuta, nakon čega su se koristi nastavile da se povećavaju, ali sporije.

Istraživači u Velikoj Britaniji koji su analizirali rutinu oko 20.000 ljudi, došli su do sličnog rezultata – ukupno dva sata nedeljno provedeno u parku ili šumskom okruženju, poboljšava zdravlje.

Istraživanja su pokazala i da 20 minuta provedenih u parku, ljude čini srećnijim, bez obzira na to da li se u parku vežba ili jednostavno sedi. To je zaključak studije objavljene u "Journal of Environmental Health Research".

Zbog svih dokazanih prednosti koje za zdravlje daju i gradski parkovi, stručnjaci poručuju gradskim arhitektama da povedu više računa kada plairaju površine urbanih zelenih oaza.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.