PODOČNJACI UKAZUJU NA PROMENE U ORGANIZMU: Osam signala na koje bi trebalo da obratite pažnju

Istaknuti tamni kolutovi ispod očiju prvi su znak da nešto nije u redu sa vašim organizmom.

Uzroci nastanka ove neprijatne pojave su razni, od suve kože, do loše hrane i iscrpljenosti i premora tela.

Alergije

- Oslobađa se hemikalija histamin koja može da raširi krvne sudove što dovodi do povećanog protoka krvi ispod očiju. Histamin uzrokuje svrab koji može da dovede do oticanja, upale i nakupljanja tečnosti ispod očiju što stvara tamne krugove i dovodi do umornih očiju, naročito nakon trljanja ili grebanja - kaže Kristofer Sanders, plastični hirurg u Pensilvaniji.

Ova vrsta natečenosti može da se sanira pomoću lekova protiv alergije i hladnih noćnih obloga kako bi se smanjio otok.

Naprezanje očiju

- Konstantan i svakodnevni rad za računarom napreže oči, što uzrokuje širenje krvnih sudova i pojavu tamnih kolutova - kaže Sanders.

Zato, odmorite malo oči na svakih 20 minuta i pogledajte nešto udaljeno šest metara na 20 sekundi.

Dehidratacija

- Dehidracija smanjuje volumen krvi i efikasnost rada srca što dovodi do iscrpljenosti. Koža oko očiju je vrlo osetljiva na hidrataciju i okolinu - upozorava Rebeka Li, medicinska sestra iz Njujorka.

Prekomerni pigment ispod oka

- Neke osobe imaju genetski više pigmenta (melanina) što dovodi do podočnjaka - kaže Tania Eliot, mr. sc. alergolog i glavna doktorka EHE.

Dermatolog Loreta Kiraldo savetuje da kažiprstom lagano pritisnete kožu ispod oka.

- Ako koža bude svetlija i zatim ponovno potamni, to znači da je krug sačinjen od krvnih sudova. Ako lagani pritisak ne napravi razliku, problem je višak pigmenta.

Prekomerno izlaganje suncu može da pogorša hiperpigmentaciju, te se preporučuje da svakodnevno koristite kremu za sunčanje.

Struktura kostiju

Neke osobe imaju genetski predispoziciju formiranja podočnjaka, a ona je često prisutna u ranom detinjstvu. To može biti rezultat konture lobanje i načina na koji vaša koža i masnoća deluju na nju.

Istaknute vene

Ponekad je uzrok plavičasto-crnih podočnjaka oksigenirana krv u sudovima ispod kože očiju.

- Koža očiju je krhka, prozirna i tanka što olakšava prolaz krvi. Plavi krugovi su najuočljiviji ujutro jer ležanjem omogućavamo akumulaciju tečnosti tokom noći - objašnjava Li.

Dr Kiraldo savetuje da koristite kremu na bazi vitamina K koja se nanosi dva puta dnevno i može da smanji krvne sudove. Koristite je samo na jednom oku dve nedelje i ukoliko vidite razliku nastavite koristiti na oba, ako ne, moraćete da posetite kozmetičara.

Vaše godine

Starenje može da doprinese pojavi podočnjaka jer tada gubimo elastičnost i volumen kože.

- Kada se masnoća u licu isprazni, a proizvodnja kolagena uspori, koža se proređuje i gubi elastičnost. Zbog toga krvni sudovi mogu postati vidljiviji ispod kože što dovodi do pojave tamnih kolutova - objašnjava dr Sanders.

Slana hrana

Ako su vam oči veoma natečene ujutru a tokm dana se stanje poboljšava, zadržava se tečnost što može biti uzrokovano konzumiranjem previše soli.

Zato se preporučuje da smanjite unos soli, pijete dosta vode, spavate dobro i koristite kremu za oči koja sadrži kofein, piše "Self".

Izvor: Stil.kurir.rs/24 sata.hr
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još