ZAŠTO STE STALNO UMORNI: Šest namirnica koje obaraju energiju

Umor i nedostatak energije koju nekad osećamo, ne samo kada obavljamo svakodnevne aktivnosti, već i dok odmaramo može da nam stvori probleme, a uzroci su brojni.

Kao posledica takvog stanja je između ostalog i način ishrane, iako nam to obično ne pada na pamet.

Ali, postoje namirnice koje ako unosimo u većim količinama dovode do osećaja umora i iscrpljenosti tela.

Testenina

Poznato je da ugljeno hidrati podižu energiju, ali rafinisani ugljeno hidrati mogu i da pojačaju nivo šećera u krvi i dovedu do pada insulina. To je jedan od razloga zašto ponekad osećamo umor i slabost nakon što smo konzumirali veće količine testenine.

Sok od pomorandže

Većina sokova od pomorandže sadrži kukuruzni sirup (koji je pun fruktoze), te u sebi ima dodanih šećera kao i veštačkih ukusa i zaslađivača. Stoga, bolje pojedite svežu pomorandžu.

Jogurt

Čisti jogurti i grčki jogurti su dobri za zdravlje, ali većina ostalih jogurta nije. U njima se nalazi kukuruzni sirup, veštački zaslađivači, te ostale hemikalije koje vašem telu nisu potrebne.

Ćuretina

Ćuretina sadrži prirodni sedativ koji se naziva triptofan. Reč je o aminokiselini koju telo koristi u procesu stvaranja vitamina B3 i serotonina, a koji regulše san.

Takođe, kako bi se probava pokrenula potrebno je puno energije, stoga naše telo preusmerava krv u probavni sistem, a to dovodi do iscrpljenosti.

Beli hleb i peciva

Rafinirani skrob povećava šećer u krvi, pa ako jedemo beli hleb trošimo energiju. Zato, preporučuje se da ga zamenite celovitim žitaricama koje su bogate vlaknima.

Pržena hrana

Pržena hrana, kao što su pomfrit i meso zahtevaju jači rad probave zbog masnoće, te nas ostavljaju bez energije.

Izvor: Stil.kurir.rs/Finirecepti.Net.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još