ORGANIZAM TRPI NA DUGE STAZE: Nedostatak sna smanjuje imunitet

Hronični nedostatak vremena tokom dana mnogi rešavaju nauštrb sna. Međutim, zbog premalo spavanja opada sposobnost organizma da se brani od raznih bolesti, što potvrđuje i nedavno je objavljena studija koja pokazuje da hronična pospanost uslovljava nedostatak važnih vitamina i minerala u organizmu.

Da li zbog posla, noćnih izlazaka ili gledanja televizijskog programa, tek, nedovoljno sna je za mnoge svakodnevica. Preporučenih sedam sati retko ko odspava, zbog čega organizam trpi, na duge staze. Čak i ukoliko se osoba oseća potpuno sveže nakon kratkog sna, poremećeni su mnogi metabolički pocesi u telu.

Između ostalog, prema nedavnom istraživanju Američkog udruženja za ishranu, hronični nedostatak sna dovodi do deficita važnih vitamina i minerala i njihovog lošeg sintetisanja u telu.

Pre svega, reč je o vitaminima A, D i B1, kao i magnezijumu, niacinu, kalcijumu, cinku i fosforu, pa se, u slučaju čestog nespavanja, preporučuje njihov pojačan unos, bilo ishranom ili kroz uzimanje suplemenata.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još