KONZUMIRAJTE IH SVAKODNEVNO: Jaja čine čuda za zdravlje

Jaja su namirnica prepuna proteina, vitamina D, kalcijuma, selena, vitamina B12 zbog čega imaju brojne zdravstvene benefite.

Nutricionisti često ističu da svakodnevno konzumiranje jaja čini odlične stvari za zdravlje.

Jačaju mozak

Reč je o namirnici koja je bogata folatima, te hrani mozak i pomaže kod boljeg pamćenja i razvijanja mišljenja. Jedno istraživanje je otkrilo da muškarci koji su konzumirali jedno jaje dnevno imaju bolje rezulate u kognitivnim testovima. Osim toga, na Harvardu su došli do zaključka da jaja štite mozak od starenja.

Poboljšavaju vid i smanjuju rizik od srčanih bolesti

Sadrže lutein, karotenoid koji je neophodan za zdravlje kože i očiju. Naime, lutein štiti od katarakte, mišićne degeneracije povezane s dobom starosti i smanjuje rizik od srčanih oboljenja i nekih oblika raka.

Pomažu da telo apsorbuje kalcijum

Bogata su vitaminom D koji čuva zdravlje i izgled zuba i kostiju. Ne samo da ih jača, nego pomaže i da bolje apsorbuje kalcijum.

Štite kožu, jetru i kosu

Vitamin B je našem organizmu preko potreban i ovaj mineral održava našu kosu zdravu. Štiti kožu od hiperpigmentacije, angularnog stomatitisa i vitilinga. Jaja sadrže fosfolipide koji sprečavaju bolesti jestre i jačaju imuni sistem.

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Fosfolipidi koji se nalaze u jajima regulišu apsorpciju holesterola u telu, pokazala je jedna studija. Drugo istraživanje Univerziteta Istočne Finske pokazalo je da jedno jaje dnevno ne uzrokuje koronarnu bolest srca. Njihovi nalazi su pokazali da često konzumiranje jaja ne povećava rizik od dobijanja kardiovaskularnih bolesti.

Pomažu kod mršavljenja

Ako jedete jaje za doručak, manje hrane ćete jesti za ručak, pokazala je studija. Jaja daju osećaj sitosti u odnosu na one koji doručkuju ugljene hidrate.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.