GDE GREŠITE: Na dijeti ste, a kilogrami nikako da nestanu

Kada rešimo da se otarasimo nakupljenih kilograma, prvenstveno se fokusiramo na ishranu i vežbanje, ali nutricionista Dana Džejms ističe kako većina zanemaruje druge, vrlo važne faktore, koji nas sprečavaju u postizanju željene telesne težine.

Nutricionista Dana Džejms, koja je savetnica i glumice Margo Robi, naglašava da je mršavljenje kompleksan proces i da nema veze samo sa hranom i odlaskom u teretanu, pa tako put do vitke linije nije samo smanjeno unošenje kalorija.

Ona kaže da mnogi koji žele da smršaju čine ogromnu grešku jer zanemaruju vrlo važne faktore koji itekako utiču na to da li ćemo izgubiti suvišne kilograme ili ne.

Faktori poput hormona, spavanja, lekova, neizraženih emocija i gena utiču na mršavljenje, tvrdi Dana, koja 12 godina pomaže ženama da izgube suvišne kilograme.

Tokom tog vremena osmislila je plan za koju veruje da će rezultirati gubitkom kilograma.

Njeno pravilo mršavljenja glasi:

Smanjenje masnoća u telu = hrana + kretanje + hormoni + spavanje + lekovi + neizražene emocije + geni

Ova formula bi trebala da pomogne ljudima da lakše mršave i da imaju veću kontrolu nad samim procesom.

Spavanje

Nedostatak sna povećava osećaj gladi i unos hrane jer ugljeni hidrati i masnoće usporavaju rad mozga nakon nedovoljno spavanja.

Preporuka glasi: spavati minimalno sedam sati dnevno. Ako ne možete da zaspate, nutricionisti preporučuju uzimanje 300 miligrama magnezijuma.

Neizražene emocije

Upravo ovo se smatra najzanimljivijom komponentom u procesu mršavljenja jer osećanja često ignoršemo.

Svoje klijente koji iznenada dobiju na kilaži često pita da li postoje neka osećanja koje ne ispoljavaju.

To može biti svađa sa nekim do koga nam je stalo, a kojoj se ne nazire kraj, ili nešto što se dogodilo kada smo bili mlađi, a što je na nas imalo negativan uticaj.

Kada su naučnici proučavali pacijente kojima je predstojala operacija želuca, otkrili su da je 75 posto njih doživelo barem jedno negativno iskustvo u detinjstvu.

Hormoni

Mnogi ljudi kojima se težina neočekivano poveća prvo posumnjaju da je to zbog neuravnoteženih hormona štitne žlezde, ali Dana objašnjava da to ne mora uvek da bude razlog.

Ovi hormoni imaju važnu ulogu u regulisanju metabolizma, ali postoje i drugi koji utiču na gojenje i mršavljenje.

U te hormone spadaju insulin, glukagon, leptin, grelin, kortizol, adrenalin, estrogen, progesteron i testosteron.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.