DAN SRPSKE MODE U GRADU SVETLOSTI: Ovacije za Mariju Šabić i Vesnu De Vinču u Parizu

Tradiciozna glamurozna manifestacija "Dan srpske mode" inspirisan projektom "Srbija, zemlja jorgovana" u produkciji Vesne de Vinče, uspeo je i treći put da okupi na jednom mestu istaknute predstavnike medija, diplomatske i kulturne elite Pariza, a srpski dizajneri još jednom su doživeli ovacije u svetskoj prestonici mode.

Revija Marije Šabić, kojom je otvorena ova prestižna manifestacija, ostavila je bez daha sve koji su uspeli da dođu do pozivnice, pošto je za sam događaj u gradu svetlosti vladalo ogromno interesovanje. Poslovično zahtevna pariska publika ovoga puta nepodeljeno je bila oduševljena modelima, materijalima i izradom, i još jednom se pokazalo da srpski dizajneri ne zaostaju za svetskim kolegama. Ovo je potvrdila i revija Mladena Milivojevića Barona, a posebno oduševljenje izazvale su Adriana Čortan Simić i Jelena Mandić koje su se posle duže pauze pojavile u ulozi manekena ponevši modele Marije Šabić.

Kuriozitet je da je poznata francuska pevačica Crys Nammour Perso i pored vrhunskih francuskih dizajnera, izabrala baš Marijine haljine za svoj nastup, jer joj, kako je izjavila, veoma odgovara modni i estetski senzibilitet naše kreatorke. Uskoro započinje njihova saradnja! Specijalni gosti manifestacije bili su "Džejd kuatur" iz Tunisa i Erik Tibuš iz Pariza koji su predstavili svoje kolekcije inspirisane projektom, a sve ovo dešavalo se u režiji srpskog supermodela Slađane Tesle.

Prisutnima se najpre obratila Ambasadorka Republike Srbije u Francuskoj, Njena Ekselencija Nataša Marić koja je poželela dobrodošlicu uvaženim zvanicama među kojima su bili ambasador Alžira u Francuskoj, ambasador Bugarske, Brlgije, Crne Gore i mnogi drugi ambasadori u Gradu svetlosti, veliki broj ličnosti iz arapskog sveta - sestra Dodija Al Fajeda, Džumana Jasin, koja je došla u društvu nekoliko arapskih princeza, internet zvezda body coach i najuticajniji influencer u Francuskoj sa blizu 10 miliona pratilaca Dejvid Mičigen, britanska glumica Daua Ma i mnogi predstavnici medija i mode u francuskoj, slavni slikar Cile Marinković sa suprugom, voditeljka Ena Popov, i mnogi drugi uticajni influenseri i predstavnici pariske elite.

Vesna je ganula publiku pričom o počecima projekta i zajedničkom radu sa pokojnim princom Aleksandrom Pavlovim Karađorđevićem, a potom je dobila ogroman aplauz kada je najavila promociju svoje knjige "Mandelin kod" u Njujorku i primerak uručila ambasadorki Marić. Zahvalila se na podršci Ministarstvu spoljnih poslova RS koje je prepoznalo i podržalo manifestaciju kao projekat od nacionalnog značaja, pomogavši cilj koji Vesna već godinama ostvaruje - promociju "ljubičanstvene" Srbije u svetu.

Da veče ne prođe samo sa jednom premijerom postarala se najstarija parfemska kuća u francuskoj "Mezon Doran" koja od 1870. godine proizvodi parfeme, a pravila ih je i za kraljicu Mariju Antoanetu.

- Mi smo jedina zemlja na svetu koja je dobila svoj parfem! - kaže sa zadovoljstvom u glasu Vesna de Vinča, i dodaje:

- Trebalo mi je niz godina da ubedim vlasnika, gospodina Bašar Nasria, da napravi mirisnu notu i ove godine predstavi svetu ekskluzivni parfem posvećen Srbiji, parfem "Zemlja jorgovana". Sada se taj parfem pored onih značajnih marki nalazi u Muzeju parfema!

Po završetku modnog spektakla prisutni su uživali u vinima najpoznatijih srpskih vinarija, vinarije Reljić, Zvonko Bogdan, Udruženje proizvođaca vina iz Negotinske Krajine (vinarije Vimmid, Raj, Rogljevo, Dusa, manastir Bukovo, Dajic). Rekordnih 50 akreditovanih prisutnih novinara i kamera, iz najpoznatijih medijskih kuća Francuske i sveta, saglasni su da je ova manifestacija, koja je već postala tradicionalna, jedan od najznačajnijih događaja u letnjoj modnoj sezoni. Oni su zabeležili i momenat kada su dizajneri, influenser Dejvid Mičigen i Vesna de Vinča u čast ljubavi Jelene Anžujske i Uroša Prvog Nemanjića koji je zasadio celu dolinu jorgovanima čekajuci anžujsku princezu da stigne u Srbiju i postane naša kraljica, posadili u bašti rezidencije jedan jorgovan koji će ovde rasti stolećima, i podsećati na ovu ljubav koja povezuje Srbiju i Francusku.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Miss Srbija/Promo; Art Utopia - Zoran Mirčetić

Pogledajte još