Otvoren Bemus

Simfonijom br.2 Gustava Malera otvoren je 39. Bemus u, ne sasvim punoj, velikoj sali Centra "Sava"

Simfonijskim orkestrom i horom RTS-a dirigovao je Bojan Suđić, a lepoti i punoći zvuka doprinele su i mecosopran Luba Orgonašova i Marjana Lipovšek.

Simfonija br.2 u c-mollu Gustava Malera dobila je naziv Uskrsnuće po istoimenoj pesmi Fridriha Gotliba Klopštaka koja je inspirisala Malera za peti stav simfonije. Pored Osme simfonije, Druga je Malerovo najuspešnije i najpopularnije delo za njegovog života.

Maler je osmislio narativni program za ovu simfoniju: prvi stav predstavlja pogrebne svečanosti i postavlja pitanje „Ima li života nakon smrti“. Drugi stav je podsećanje na srećne trenutke iz života preminulog. Treći stav predstavlja pogled na život kao besmislenu aktivnost, četvrti je izraz želje za oslobađanjem od besmislenog života, a peti, nakon ponovljenih sumnji i zapitanosti, završava se nadom u večni, transcedentni novi život. Ovoj temi Maler se vratio u delu - Pesma o zemlji.

U publici - različite generacije, od tinejdžera do starijih poštovaoca ove muzike, a viđeni su i neki disk džokeji.

Dobra vest je da se u Beogradu sluša klasična muzika, i to sa velikom pažnjom. Samo je jedan telefon zazvonio tokom koncerta. Loša vest je da Centar "Sava" nije bio baš do kraja pun, a i da se program Bemusa morao kupovati, umesto da svakom bude dostupan.

Bemus traje do 19. oktobra, i pruža raznovrstan program.

Topla preporuka je da se poseti bar jedno veče Bemusa, jer se osim klasične muzike može slušati i džez, ali i gledati lutkarsko pozorište.

Nada Veljković

Pogledajte još