DRAGOCENI SADRŽAJ: Koliko su zdrave semenke lubenice?

Semenke lubenice najčešće smo skloni da bacimo i ne znajući da one, ukoliko se tretiraju na pravi način, mogu da budu izuzetno korisne za zdravlje.

Da bi iskoristili sva lekovita svojstva, semenke je potrebno kuvati, samleti ili ispeći kako bismo došli do dragocenog sadržaja.

Semenke od lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad digestivnog trakta, pomažu u slučaju pojave crevnih parazita, kao i u lečenju obolelih od žutice, vodene bolesti i upala u organizmu. Pored toga sadrže supstancu citrulin koja deluje kao antioksidans, pospešuje širenje krvnih sudova, pa povoljno deluju u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pektoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Čaj od semenka lubenice jedan je od najboljih lekova za prečišćavanje bubrega i mokraćne bešike.

Recept:

Koristi se 4 kašike isključivo svežih semenki lubenice koje se izdrobe ili iseckaju u blenderu i kuvaju 15 minuta u 2 litra vode. Ovu količinu potrebno je rasporediti i popiti tokom dva dana, a trećeg dana se pravi pauza.

Proces se tako nastavlja nekoliko nedelja u istim intervalima dva dana korišćenja sa jednim danom pauze.

Semenke od lubenice jačaju i srce, ali i sve mišiće u telu.

Korišćenje ovih semenki bilo u obliku čaja ili grickalica preporučeno je i za jačanje pamćenja i koncentraciju, pa čak i za sjaj i lepotu kože.

Semenke lubenice odlično su sredstvo kao i sama lubenica za jačanje libida i potencije kod muškaraca.

Čaj od semenki preporučuje se i dijabetičarima kao efikasno sredstvo za tretiranje dijabetesa tipa 2.

Semenke lubenice sjajan su izvor magnezijuma, gvožđa, vitamina A, B, C, antioksidansa, kalcijuma, kalijuma, mangana i niacina.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Opanak
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.