Ženska trka na Adi

Tanja Bošković, direktorka Ženske trke, organizovane ovog vikenda na Adi poručila je svim učesnicama da su sve pobednice i da Beograd ima najlepše, najpametnije i najbolje žene na svetu.

Stazu dugu 7 700 m oko jezera na Adi pretrčalo je 3 500 žena raznih godišta. Organizovana je i međunarodna atletska trka, koja je manifestaciji dala sportski karakter. Među profesionalnim sportistkinjama Olivera Jeftić je bila prva. Ona je za 24 minuta pretrčala stazu. Posle nje, na cilju kod okruglog kupatila bile su i Gilnara Vigovskaja iz Rusije, Ilse Pol i Andrea Deekstra iz Holandije.

U danu čiji početak nije obećavao, posle maglovitog i tmurnog jutra, puno njih, u majicama ’Ženska trka’, odlučile su da isprobaju svoje mogućnosti. Bilo je dozvoljeno i hodati na stazi oko jezera, a vreme predviđeno za trku bilo je sat i četrdeset minuta.

Trka je počela u 12, vreme se razvedrilo, učestvovale su i devojčice od šest, sedam godina, tinejdžerke, sredovečne i žene u godinama, mame sa ćerkama.... Do cilja su došle sve - s manje ili više napora i u zavisnosti od kondicije. Na stazi je dežurala zdravstvena služba ali na svu sreću nije bilo problema.

Ja treniram atletiku u Zvezdi, malo sam posustala na petom kilometru ali posle sam dobila novu snagu , uspela sam da finiširam i zadovoljna sam“, rekla je Maja, koja ima 16 godina i koja nam je rekla i da inače tretira na Adi .

Trčim ovde, inače, to mi je kao trening. Nekad trčim rano ujutru, po dva kruga. Ovo je trka zadovoljstva i svako trči za sebe i ako prevaziđemo sopstvene mogućnosti treba da budemo srećni. Sve ovo jača karakter i volju“, rekal je.
.
Dunja, njena drugarica, koja se ne bavi aktivno sportom, trenirala je odbojku i često vozi bajs i rolere oko jezera, rekla nam je da je veoma srećna što je učestvovala i jako je zadovoljna, mada je na nekim delovima staze hodala.

Meni je ovo stvarno super zato što je mene to nateralo da istrčim, mnogo je zdravo i osećam se srećno zbog toga. Mene je ova trka naterala da izdržim čitav krug , jer je bio dobar povod", dodala je Dunja.

Sve učesnice trke dobile su poklončiće od organizatora i crvenu ružu, a u programu koji je održan na startu/cilju, organizovano je i izvlačenje posebnih nagrada.

Bili su tu i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, košarkaš Aleksandar Đorđević koji je predsednik kompanije Beogradski maraton, zatim grupe Viva Dance i So Sabi.

Manifestaciju je podržala i Katarina Rebrača, predsednica dobrotvornog fonda za podizanje svesti o raku dojke i pomoć u ranom otkrivanju ove bolesti. Ona je rekla da je nakon godinu dana postojanja fonda, učinjeno mnogo u pomoći ženama u Srbiji i da je organizovano 1000 besplatnih pregleda.

Ove godine su i Invalidske organizacije Srbije prihvatile da žene invalidi učestvuju u Ženskoj trci.

„Women’s Secret ženska trka“, jedina je masovna sportska manifestacija namenjena isključivo ženama, koju organizuje Beogradski maraton. Ovo je osma godina, a svake godine sve je više žena koje se prijavljuju da trče, koje su u formi, bave se sportom i svojim telom.
Organizatori su naveli da je Ženska trka do sad pokazala mnoge kvalitete - masovnost, brz razvoj, dobru komunikaciju sa učesnicima, medijsku podršku, podršku grada, Republike i mnogih domaćih i strani organizacija.

»Želja nam je da se ova tradicionalna priredba dalje razvija, da se stvore uslovi i dobar povod da se o Beogradu priča, da Beograd bude središte sporta i rekreacije, da se u Beograd i Srbiju dolazi i da se u Beogradu živi lep i zdrav život. Da i u Beogradu, kao i u mnogim gradovima širom sveta u ovakvim manifestacijama, učestvuju desetine hiljada žena. Želja nam je, takođe, da u doglednoj budućnosti, Ženska trka, sa 5.000 i više učesnica, zaživi u centru Beograda«, poručili su organizatori.

Trka na Adi je učesnicama bila i podsticaj i izazov i odmeravanje snaga i istraživanje ličnih dometa i, sudeći po mnogim komentarima, potpuno pozitvno iskustvo. Možda i ideja da počnu nešto da treniraju ili češće vežbaju jer sport, u svakom pogledu prolepšava.

Tekst: Jelena Jovanović
Foto: Marko Risović

Pogledajte još