UDAR NA EGO I SAMOPOUZDANJE: Muškarci teško "vare" partnerkin uspeh

Deklarativno se niko ne buni kada je ljubavni partner uspešniji od njega, ali nedavno sprovedeni eksperimenti pokazuju da muškarcima baš i nije svejedno kada je lepša polovina ostvarenija od njih.

Istraživanje je sprovedeno u Holandiji i Americi, kako bi bila isključena mogućnost da mesto stanovanja i odrastanja utiče na to kako će osoba doživljavati partnerov uspeh.

Obuhvatilo je 900 muškaraca i žena, koji su prošli kroz kroz pet eksperimenata. U svakom od njih učestvovali su parovi i rešavali test sa različitim problemskim zadacima.

Po završetku, svakom od njih rečeno je da je njegov partner test rešio bolje, i to za 12 odsto, što je bio i jedini podatak o rezultatima koji su dobili.

Nakon toga, svakom učesniku dato je da rešava test samopouzdanja i zaključeno je sledeće - muškarci koji su verovali da je žena bolje od njih uradila test imali su znatan pad samopouzdanja, dok je ženama, izgleda, bilo svejedno.

Naime, nivo njihovog samopouzdanja ostao je potpuno isti. Zaključeno je i da su muškarci u većini slučajeva ljubomorni na ženin uspeh, bilo da rade nešto zajedno ili ne.

Naučnike je posebno iznenadilo to što su rezultati istraživanja bili potpuno isti u Holandiji, gde je razlika među polovima minimalna. Iako su Holanđani istakli da im partnerkina dostignuća ne smetaju, ovi testovi su ih demantovali.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još