Pobednica konkursa "Najlepša bašta Novog Sada" na nagradnom putovanju u Opatiji

Na nedavno održanom izboru za "Najlepšu baštu Novog Sada" u akciji kompanije Color Media Communications u saradnji sa dnevnim listom "Dnevnik" i "Novosadskom televizijom" pobedila je Elizabeta Carević iz Sremske Kamenice koja je kao glavnu nagradu ovog konkursa osvojila vikend-putovanje u Opatiju u hotel "Grand hotela Adriatic".

- Više od 20 godina negujem baštu i sve je počelo da niče onda kada smo se suprug i ja, s dva mala dečaka, uselili u našu kuću i s mnogo ljubavi i zadovoljstva provodili vreme u njoj. Svi smo utkali naše živote i mladost u nju, a kruna svega toga je ova nagrada. Sredinom maja naš stariji sin se venčao upravo u toj oazi. Snajka je rekla da nema lepšeg mesta na kojem bi upriličili tako divan dan, a ona je i otkrila ovo takmičenje i naterala me da se prijavim, ubeđena u to da ću sigurno ja pobediti - rekla je vlasnica najlepše bašte prilikom dodele nagrada upriličene 20. juna u Dunavskom parku.

Na konkurs "Najlepša bašta Novog Sada", koji je pokrenut u aprilu mesecu ove godine, prijavilo se 34 ljubitelja cveća i prirode, a svi su dobili simbolične nagrade, dok je pobednica Elizabeta Carević otputovala u Opatiju u čuvenu "Vilu Angiolina" za koju se kaže da ima najlepšti vrt na ovim prostorima. Elizabeta nam se javila ovog vikenda i svima poslala pozdrave i poručila da se odlično provela, odmorila i uživala u ovom prelepom ambijentu, te sebi, ali i ostalim učesnicima konkursa poželela mnogo sreće i naredne godine na izboru za "Najlepšu bašu Novog Sada".

"Vila Angiolina" izgrađena je sredinom 19. veka. Opatija je do tada bila malo naselje sa oko 120 kuća, udaljenijih od morske obale i orijentisanih uglavnom prema ribarstvu i pomorstvu. Dolaskom riječkih plemića, oca i sina Iginija i Paola Skarpe i podizanjem letnikovca Angioline (vilu su tako nazvali po svojoj pokojnoj supruzi, odnosno majci), Opatija otvara vrata čitavom nizu gostiju i putnika, među kojima austrijskoj carici Mariji Ani, botaničaru Heinrichu Noeu, hrvatskom banu Josipu Jelačiću i drugima koji, oduševljeni lokalnom vegetacijom i klimom, šire famu Opatije i tako pripremaju teren za skoro nastajanje klimatskog lečilišta.

Nakon Skarpe i njegovog sina Paola, koji se već 1869. bavio idejom osnivanja sanatorija, vilu posjeduju moravski plemić Čorinski, Društvo južnih željeznica (za čije će ere u vilu biti smešten i prestolonasljednički par Rudolf i Štefanija te njihov gost, štajerski oficir Rozeger), Međunarodno društvo spavaćih kola, Lečilišno poverenstvo i drugi.

Kako je rasla cena vile govori i činjenica da je Iginio Skarpa čitav teren kupio za 700 forinti, a 1910. vila s perivojem, punim egzotičnog raslinja, prodata je za 2,5 miliona kruna. U Skarpino doba Villa Angiolina je stecište riječke elite i ljetnih zabava na terasama, potkraj austrijskog doba sjedište Lečilišnog poverenstva s muzičkim paviljonom i živom promenadom pred južnom fasadom. Od novembra 2007. u vili se nalazi Hrvatski muzej turizma.

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još