Muse

Bend koji čine trojica članova - Metju Belami, Dominik Hauard i Kris Volstenholm, odnosno vokal, bubnjevi i gitare, od prvog takta je,energičnim, pomalo hirovitim zvukom ispunio čitavu "Arenu"

Sva očekivanja su ispunjena - ozvučenje je bilo jako, tako da vam i nekoliko sati nakon koncerta zuji u ušima. Osvetljenje je potpuno prilagođeno muzici i pojačava doživljaj. Omogućava da se određene deonice osete mnogo snažnije i življe... A "Muse“ su bili odlični, zvučali su mnogo bolje nego na albumima. Tokom nastupa ostavljaju dovoljno prostora za energiju i emocije, što je glavni adut njihovih koncerata.

Metju Belami je multitalentovana osoba. Osim što uspeva da od svog glasa izvuče maksimum (ili bolje rečeno - najviše tonove), fenomenalno svira sve čega se dohvati na sceni – gitaru, klavir, akustičnu gitaru... Muzika je varirala - od indie, pop i hard roka, alternative do metala... Iskričavi, furiozni zvuk parao je uši. Uglavnom su svirali pesme sa poslednjeg albuma "Black Holes And Relevations“, koji je kod nas najbolje prihvaćen, a s kojim su u Americi ušli u top 10. Posebnu čar donela je njihova obrada "Feeling good“ Nine Simon. Tom linijom išla je i atmosfera – od usijanja do prepuštanja laganom ritmu, ali sve vreme sa rukama podignutim uvis, upaljenim telefonima ili upaljačima kada su išle laganije melodije, aplauzima.

"Beogradska arena" bila je dopola puna (za nekog, možda, dopola prazna). Razlog može biti visoka cena karte (najjeftinije su koštale 2300 dinara) ili prosto nezaniteresovanost publike za ovakav zvuk. Treba uzeti u obzir i činjenicu da je više od pola karata podeljeno putem medija. Bilo kako bilo – ljubitelja je bilo sasvim dovoljno da uživaju uz muziku momaka koji su se trudili.

Na kraju koncerta, posle više od sat vremena svirke, leteli su ogromni plavi baloni, iz kojih su, kada se probuše, padale konfete. To je, inače, sastavni deo njihovih koncerata. Vrlo lepo i pomalo svečano za kraj. Beogradska publika je retko koga pustila bez bisa, tražeći još. Tako je bilo i ovog puta. Posle nekoliko minuta pozivanja na binu, "Muse“ su se vratili...

Potpuno su zaslužili nagrade i titule koje ih prate: MTV Europe, „NME“, „Q“, Brit nagrade, i mnogi drugi odali su im priznanje i dodelili nagrade za „Najbolji alternativni bend“, „Najbolji koncertni nastup“... Oni uspevaju ono što danas retko kome polazi za rukom – da uz minimalne prateće efekte, uz nekoliko instrumenata, talentom i radom naprave koncert za pamćenje. Jednostavno, nastup je uvežban i skladan, tehnički besprekoran, a njima ostaje "samo“ da puste da snažne emocije i energija urade svoje.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još