Ponuđen maksimum povećanja zarada

BEOGRAD, 12. oktobra 2010. (Beta) - Ministarstvo pravde Srbije predložilo je predstavnicima sindikata pravosuđa maksimum povećanja plata koji je u ovoj situaciji moguć, izjavila je u utorak ministarka pravde Snežana Malović povodom generalnog štrajka zaposlenih u pravosuđu.

Zaposleni u pravosuđu su u ponedeljak započeli generalni štrajk, uz poštovanje minimuma procesa rada. Oni traže da se iz sredstava ušteđenih u reformi pravosuđa povećaju zarade zaposlenih u toj oblasti i osnovica podigne na 28.000 dinara.

"Naš predlog je da se plate od 1. januara naredne godine povećaju za 30 odsto, uz istovremenu preraspodelu plata u državnoj administraciji, sudstvu i tužilaštvu", kazala je Malović agenciji Beta i naglasila da se pregovori sa sindikatom nastavljaju.

Ministartvo je predložilo i da se iz prihoda ostvarenih naplatom sudskih taksi zaposlenima u sudskoj administraciji u oktobru, novembru i decembru isplati dodatna stiumalacija od po tri hiljade dinara.

Prema njenim rečima, raspon između najmanje i najveće zarade bio bi gotovo prepolovljen u državnoj administraciji i smanjen sa sadašnjih 1:9 na 1:5,5. "Neto plata zaposlenih sa srednjom stručnom spremom sa 18.000 bila bi od janura 2011. povećana na 23.000 dinara", kazala je Malović.

Pogledajte još