Na Kalemegdanu upriličena izložba "140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Bugarske"

Povodom obeležavanja 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Bugarske, na Kalemegdanu je, 24. jula 2019. godine, upriličena izložba pod nazivom "140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Bugarske", u organizaciji Ambasade Republike Bugarske u Republici Srbiji, Arhiva Srbije i Državnog arhiva Bugarske.

Otvaranju izložbe prisustvovali su potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Republike Bugarske Mladen Marinov.

U ime prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, izložbu je otvorio načelnik Odeljenja za susedne i zemlje Jugoistočne Evrope Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije ambasador Slobodan Vukčević, a sa bugarske strane, ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji Radko Vlajkov.

Tom prilikom, ambasador Vukčević je istakao da je Bugarska bila jedna od prvih država sa kojima je tadašnja Srbija uspostavila diplomatske odnose, odmah nakon Berlinskog kongresa. Izrazio je zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa dve države danas, koji se nalaze na istorijskom maksimumu, karakterisani intenzivnim političkim dijalogom i visokim stepenom saradnje i poverenja.

Ambasador Vlajkov je, sa svoje strane, ponovio da dve zemlje vežu sličan jezik, kultura, tradicija i ista vera, a da se bilateralni odnosi temelje na zajedničkim evropskim vrednostima. Preneo je nameru Vlade Republike Bugarske za nastavkom pružanja podrške Srbiji na putu ostvarenja članstva u Evropskoj Uniji.

Izvor: www.mfa.gov.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.