VLADA ODLUČILA: Wi-Fi u svim kubanskim domovima

Svi Kubanci sada mogu da imaju Wi-Fi (vaj-faj) pristup internetu u domovima, odlučila je vlada karipskog ostrva, koja pažljivo pokušava da otvori zemlju svetu.

Pre nedelju dana, Kubancima je omogućeno da uvoze rutere, registruju opremu i stvaraju privatne vaj-faj mreže koje su povezane na državnog operatera ETECSA, a cilj ovoga je da čitava populacija dobije pristup internetu.

- Kubanci podržavaju i brane revoluciju na svakom koraku, i u stvarnom i u virtuelnom životu - rekao je Ernesto Rodrigez Hernandez, zamenik ministra za komunikacije.

Prema njegovim rečima, internet i društvene mreže su oruđa da se "istina pozicionira na Kubi, a ne da se manipuliše stvarima".

Telekomunikacioni sektor na Kubi bio je jedan od najslabije povezanih na planeti, ali je protekle godine zabeležio najveće promene, prenosi AFP.

Prošlog decembra su mobilni telefoni dobili mogućnost 3G povezivanja i vrlo brzo se formirala onlajn zajednica na društvenim mrežama.

Omogućavanje vaj-faj povezanosti veliki je korak za Kubance, koji su do sada za 3G vezu morali da plaćaju priličnu cenu i nisu imali neograničen protok. Primera radi, najmanji 3G paket je 600 megabajta, za koje mora da se izdvoji sedam dolara.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još