Rođeni u YU

Rođeni u YU" je predstava koja počiva na ličnim ispovestima glumaca i njihovim sećanjima, emocijama prema bivšoj SFRJ. Premijera predstave u režiji Dina Mustafića je u utorak, 12. oktobra u 20 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Repriza je zakazana za 17. oktobar.

Bivša Jugoslavija nije samo shvaćena kao politička ili geografska činjenica, nego i kao duhovni prostor u kojem su akteri predstave odrastali, imali svoje ljubavi, lepe i loše životne trenutke.

- Upravo zbog toga heterogena generacijska podela, od najstarije Branke Petrić do najmlađeg Raše Vujovića, koji je rođen pre samog kraja Jugoslavije, govori o tome da bez obzira na zajedničko određenje da smo rođeni u jednoj zemlji ne znači da prema njoj imamo ista osećanja, ili da kažem ista sećanja. Kod nekoga postoji jedan osjećaj gorčine, iluzije koja je razbijena, redukcija slobode, kod nekoga postoji i određena melanholija ili sentiment. Dakle mislim da je i predstava koja je nastala, nastala iz jednog ambivalentnog osjećaja prema toj zemlji koje više nema - kaže reditelj Dino Mustafić.

Dramaturški tim: Milena Bogavac, Maja Pelević, Filip Vujošević, Božo Koprivica, Miloš Krečković

Scenografija: Dragutin Broz

Kostim: Maja Mirković i Biljana Tegeltija
Muzika:Vladimir Pejković

Glumci: Marko Baćović, Slobodan Beštić, Predrag Ejdus, Mirjana Karanović, Anita Mančić, Branka Petrić, Anđelika Simić, Milena Vasić, Radovan Vujović

Pogledajte još