U Beogradu obeležen Dan nezavisnosti SAD: Amerika prijatelj Srbije na putu ka EU

Tradicionalnim prijemom u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu obeležen je nacionalni praznik SAD, Dan nezavisnosti, a ambasador Kajl Skat poručio je da su SAD prijatelj i saputnik Srbije na putu ka EU.

- I siguran sam da će Srbija, ako se tome posveti, stići do mesta u evropskoj kući koje zaslužuje - poručio je Skat, koji se zvanicama na prijemu obratio na srpskom i engleskom jeziku.

Dodao je da je put do clanstva u EU poduhvat koji zahteva svu energiju i volju nacije.

- Taj put nije lak, on traži predani rad i žrtvovanje i, ako smem da kažem, kompromis. Ali uveravam sve vas, naše srpske prijatelje - na tom putu SAD su vaš prijatelj i saputnik - poručio je Skat dodajući da je Srbija sebi postavila velike ciljeve, kao i SAD 1969. godine, kada je Apolo 11 sleteo na Mesec.

U tom kontekstu, on je podsetio da SAD danas slave 243 godine od nezavisnosti i 50. godišnjicu od "prelomne" 1969. godine, koja je označila "svitanje novog doba".

Skat je podsetio da je 1969. godina donela sa sobom preokret i novi optimizam, nakon bezbroj razloga za pesimizam 1968. godine.

- Sa Vudstokom je sazrela jedna nova generacija koja je verovala u muziku i moć ljubavi. I Srbiju su zapljusnule ove promene, pa je 1969. mjuzikl "Kosa" premijerno izveden u Beogradu kao drama previše radikalna za mnoge na Zapadu i previše slobodna za one na Istoku - rekao je Skat.

Ukazao je i na ubrzanje tempa tehonoloških promena te godine, ali je naglasio da će 1969. pre svega ostati upamćena po sletanju na Mesec Apola 11.

- Među onima koji su taj događaj pratili iz Kontrole leta u Hjustonu bilo je sedam vodećih inženjera srpskog porekla, što je još jedan primer doprinosa ove zemlje mojoj zemlji i celom čovečanstvu tokom proteklih vekova. Kasnije iste godine astronauti Apola 11 su posetili Beograd gde im je priređen masovan i srdačan doček - podsetio je Skat.

Skat je rekao da se njegov mandat bliži kraju i zahvalio na bezgraničnom gostoprimstvu Srbije i prijateljstvu koje je poklonjeno njemu, njegovoj porodici i čitavom kolektivu američke ambasade tokom cetiri godine.

- Bila mi je čast da obavljam ovu dužnost i ponosan sam što sam radio sa ovako divnim ljudima, i Amerikancima i Srbima, posvećenim unapređenju srpsko-američkih odnosa - rekao je odlazeći ambasador.

Prijemu su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri Zorana Mihajlović, Nenad Popović, Zoran Ðorđević, direktor BIA Bratislav Gašić, predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović i patrijarh Irinej.

Na prijemu su i bili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik gradske skupštine Nikola Nikodijević, kao i predstavnici opozicije Dragan Šutanovac, Gordana Čomić, Sanda Rašković Ivić, Vuk Jeremić i Boško Obradović, te brojni predstavnici diplomatskog kora.

Na početku prijema marinci su svečano predali američku zastavu ambasadoru Skatu, a potom je himnu Srbije izvela pevačica, pijanistkinja i tekstopisac Iva Ikon, dok je Vlatko Stefanovski izveo himnu SAD.

Izvor: Tanjug/Telegraf.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.