Odbrana zatražila preinačenje pravosnažne presude

HAG, 12. oktobra 2010. (Beta) - Odbrana bivšeg oficira JNA Veselina Šljivančanina zatražila je u utorak od apelacionog veća Haškog tribunala da preinači pravosnažnu presudu od 17 godina zatvora na koju ga je osudilo zbog zločina u Vukovaru 1991.

Tokom rasprave o vanrednom preispitivanju pravosnažne presude, branioci su predložili sudijama da, na osnovu novih činjenica, Šljivančanina oslobode odgovornosti za pomaganje i podržavanje ubistva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara, 20-21 novembra 1991.

Haško tužilaštvo je, nasuprot tome, zatažilo da zahtev odbrane bude odbačen i da Tribunal potvrdi pravosnažnu presudu.

Odbrana i optužba su tokom rasprave suprotstavili oprečne argumente o verodostojnosti ključnog svedoka odbrane Miodraga Panića, na osnovu čijeg je iskaza apelaciono veće prihvatilo da preispita pravosnažnu presudu koju je samo izreklo prošle godine.

Panić je u junu ove godine posvedočio da u novembru 1991. tadašnji komandant Gardijske brigade JNA Mile Mrkšić nije rekao majoru Šljivančaninu da je naredio da sa farme Ovčara bude povučena vojna policija koja je čuvala oko 200 hrvatskih zarobljenika prethodno izvedenih iz bolnice u Vukovaru. U to vreme, Panić je bio načelnik štaba Gardijske brigade, a Šljivančanin gardijski oficir za bezbednost.

Pogledajte još