ZA OČUVANJE ZDRAVLJA I VITKE LINIJE: Borovnice - bobice moćnih lekovitih svojstava

Borovnice su veoma hranjive i slatke. Imaju malo kalorija, a puno vitamina, pa su pogodne za očuvanje zdravlja, ali i vitke linije.

Borovnice u 100 grama imaju 57 kalorija i 87% vode.

Odličan su izvor antioksidanasa

Antioksidansi štite telo od slobodnih radikala, a borovnice imaju najviši nivo među voćem.

One smanjuju oštećenje DNK, što pomaže u zaštiti od starenja i raka.

Budući da su borovnice bogate antioksidansima, one mogu da neutrališu neke od slobodnih radikala koji oštećuju DNK.

U jednoj studiji, 168 osoba dnevno je pilo litar soka od borovnice i jabuke. Nakon četiri nedelje, oksidacono oštećenje DNK zbog slobodnih radikala smanjeno je za 20%.

Male, guste čestice LDL holesterola (lošeg holesterola), opasne su jer lakše oksidiraju, a samo oksidirani holesterol može da stvori opasne naslage u venama.

Oksidacija "lošeg" LDL kolesterola je ključan korak u nastanku bolesti srca. Antioksidansi u borovnicama su snažno povezani sa smanjenim nivoom oksidiranog LDL-a. To čini borovnice vrlo dobrim za srce.

Dnevni unos 50 grama borovnica smanjio je nivo LDL holesterola za 27% u roku od osam nedelja koliko je trajalo istraživanje osoba sa prekomernom telesnom težinom.

Borovnice mogu da snize krvni pritisak

Čini se da borovnice imaju značajne prednosti za osobe s visokim krvnim pritiskom, koji je glavni okidač za srčane bolesti.

U osmonedeljnom istraživanju, ljudi koji su imali visoki rizik od srčanih bolesti zabeležili su smanjenje krvnog pritska od 4% do 6% nakon što su konzumirali 50 grama borovnica dnevno.

Borovnice mogu da pomognu u održavanju funkcije mozga i poboljšanju memorije.

Oksidativni stres može ubrzati proces starenja mozga, što negativno utiče na funkciju mozga.

Prema istraživanjima na životinjama, antioksidansi u borovnicama mogu uticati na područja mozga koja su neophodna za razvoj inteligencije.

U jednoj studiji, devet starijih osoba s blagim kognitivnim oštećenjem konzumiralo je sok od borovnice svaki dan. Nakon 12 nedelja, zabeleženo je poboljšanje u nekoliko segmenata moždanih funkcija.

Šestogodišnje istraživanje na više od 16.000 starijih osoba otkrilo je da je redovna konzumacija borovnica povezana sa slabljenjem mentalnog starenja do 2,5 godine.

Imaju značajan učinak protiv dijabetesa

Borovnice imaju umerene količine šećera u poređenju sa drugim plodovima.

Istraživanja pokazuju da antocijanin u borovnicama ima povoljan učinak na osetljivost na insulin i metabolizam glukoze.

U studiji kod 32 gojazne osobe sa insulinskom rezistencijom, oni su konzumirali dva smutija dnevno nakon čega uočena značajna poboljšanja osetljivosti na insulin.

Smanjenje osetljivosti na insulin smanjuje rizik od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2, koji su trenutno među vodećim zdravstvenim problemima u svetu.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Miss7.24.Sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još