PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: U Srbiji dnevno 13 osoba umre od raka pluća

Karcinom pluća vodeći je uzrok smrti od malignih bolesti među muškaracima u Srbiji, ali se sve češće otkriva i kod žena, pokazuju podaci objavljeni povodom Svetskog dana borbe protiv ove opake bolesti. Kako bi se broj obolelih smanjio, pravilnikom treba da bude regulisana stroža kontrola korišćenja duvana, ali i elektronskih cigareta i nargila.

Dr Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, kaže da broj obolelih i umrlih u Srbiji raste svake godine. Kod muškaraca je ovaj karcinom na prvom, a kod žena na trećem mestu po broju umrlih od malignih bolesti, ali se žene sve više približavaju muškarcima, pokazuju podaci.

To je više od 5.000 novoobolelih godišnje, dok umre više od 4.000 ljudi, što je u proseku 13 osoba dnevno – kaže Verica Jovanović.

Prema ovoj crnoj statistici, nalazimo se na drugom mestu u Evropi, odmah iza Mađarske.

Prvi i drugi stadijum bolesti preživi u proseku 30 odsto pacijenata, a treći stadijum njih 20 odsto. Kada se otkrije u metastatskoj fazi, najduže preživljavanje iznosi pet godina. Udruženi faktori rizika, među kojima je duvan na prvom mestu, povećavaju šanse za obolevanje.

Oko 15.000 smrtnih slučajeva godišnje u Srbiji su posledica pušenja – kaže dr Aleksandar Bojović, saradnik za javno zdravlje Kancelarije za SZO u Srbiji.

U oko 80 odsto slučajeva, karcinom pluća se dovodi u vezu sa pušenjem. Smatra se da bi broj obolelih bio prepolovljen ukoliko bi se prestalo sa korišćenjem duvana. Pravilnikom je potrebno obuhvatiti i elektronske cigarete, kao i nargile, koje takođe imaju negativan uticaj.

Prema rečima lekara, dijagnostikovanje bolesti uglavnom se vrši bronhoskopijom, koja je istovremeno i terapijska metoda. Na ovaj način vreme se “kupuje” do primene savremene terapije.

Imamo mnogo kandidata za lečenje imunoterapijom, ali je ona zasada omogućena samo preko kliničkih studija ili donacija – kaže dr Milica Kontić, pulmolog KCS.

Genetskim analizama selektuju se pacijenti koji će biti lečeni ciljanom terapijom. Ona omogućava bolji kvalitet života.

U Udruženju pacijenata “Punim plućima” očekuju da uskoro budu uvedeni savremeni lekovi.

Visoka smrtnost u Srbiji uzrokovana je pre svega kasnim otkrivanjem bolesti, ali i odsustvom lečenja savremenim lekovima – kažu u Udruženju.

Borimo se da se lečenje raka pluća savremenim terapijama sistemski reši i postane prioritet, ali zasada se oboleli leče samo uz pomoć donacija i kliničkih studija.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.