POSLE VIŠEGODIŠNJE RESTAURACIJE: Zakrivljena piramida Bent ponovo otvorena za posetioce

Posle višegodišnje restauracije piramida Bent iz egipatske Gize stara 4.600 godina ponovo je otvorena za javnost.

Egipatsko Ministarstvo za antikvitete radilo je na restauraciji piramide od 1965. godine. Zakrivljena piramida je smeštena u kraljevskoj nekropoli Dahšur. Sagrađena je 2600. godine stare ere tokom postojanja Starog kraljevrsta.

Ceremoniji ponovnog otvaranja prisustvovali su guverner pokrajine Gize i ambasadori i diplomate 40 država Zapadne Evrope, Azije i Afrike.

- Sa jednom ulaznicom možete da obiđete više piradima u oblasti Dahšur. Tu je i jedna udaljena 50 metara, otvorena sada prvi put, zatim Severna Piramida i Crvena Piramida. Sve potiču iz 12. dinastije - naveo je Kaled el Anani, egipatski ministar za antikvitete.

Zakrivljena piramida je visoka 101 metar, a temelj joj je dugačak 188 metara. Ulaz sa severne strane, otvoren sada za posetioce vodi do 80 metara dugog prolaza sa stepenicama do Odeljenja za sahrane. Arheolozi veruju da je Zakrivljena piramida prelazna forma između stepenastih i glatkih piramida.

- Obavili smo mehanička i hemijska čišćenja kod ulaza u piramidu i postavili kamene ploče kao što je slučaj u prvoj prostoriji i drugima koje vode do Odeljenja za sahrane. Upotrebili smo specijalni stub za pričvršćivanje tih ploča da se ne bi obrušile - objašnjava Muhamed Omar, stručnjak za restauraciju.

Faraon Sneferu je bio osnivač Četvrte dinastije, otac Kralja Kufua koji je gradio Veliku piramidu u Gizi. Posle otvaranja Zakrivljene piramide, egipatske vlasti su objavile i otkriće ostataka zida visokog 60 metara iz doba Srednjeg kraljevstva.

- Kada smo uklonili pesak, pojavili su se drveni i kemarički kovčezi, mumije i drugi arheološki ostaci, što je zadivljujuće. To znači da možemo pronaći i druge grobnice na ovom mestu - veruje Mustafa Vazin, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete.

Tokom iskopavanja nađena je i zbirka drvenih pogrebnih maski, alati za sečenje kamena, a kako se veruje, stari su dve hiljade i 600 godina.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.