DA LI PATITE OD FENOMENA SAMOPOBOLJŠANJA: Manje smo lepi nego što mislimo

Ponekad nam se čini da nas ogledalo ulepšava ili proširuje, a ono je zapravo manje varljivo od našeg mišljenja o sebi. Naime, činjenica je da nismo toliko lepi i atraktivni kao što smatramo - poručuju naučnici iz Kanade.

Stručnjaci su sproveli istraživanje o procesu lične identifikacije, tako što su fotografije ispitanika digitalno izmenili i napravili da na jednima osoba izgleda bolje, a na drugima lošije. Učesnici su imali zadatak da izaberu nemodifikovanu verziju sebe, kada je većina odabrala izmenjene fotografije. A na njima su izgledali za 10 do 40 odsto atraktivnije nego što stvarno jesu. Tek svaki četvrti je tačno procenio sebe i izabrao pravu fotografiju. I to, kažu naučnici, nema veze sa narcizmom.

Jedno od objašnjenja za ovu pojavu je da svaki put kada biramo fotografije koje ćemo nekome da pokažemo, obično uzimamo najbolje, pa nam je u glavi memorisano da tako, zaista, izgledamo. Moguće je da se radi i o fenomenu koji stručnjaci nazivaju - samopoboljšanje, a koji nam pomaže da se osećamo bolje nego što jesmo, kako bismo izdržali svakodnevne napore.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još