Parada ponosa je bila uspešna

BEOGRAD, 13. oktobra 2010. (Beta) - Organizatori Parade ponosa ocenili su u sredu da je održavanje te manifestacije važno za poboljšanje položaja homoseksualaca, odnosno LGBT populacije i odbacili bilo kakvu odgovornost za nerede u Beogradu 10. oktobra.

Na konferenciji za novinare, predstavnici organizatora oštro su reagovali na pitanje da li osećaju deo odgovornosti za dešavanja na ulicama Beograda i istakli da su nerede pravili "huligani i šljam ovog društva".

Oni su podsetili da je Parada ponosa organizovana deset godina posle prvog pokušaja, da 20 godina postoji zvanična organizacija koja se bori za njihova prava i da je za poboljšanje njihovog položaja u društvu veoma važno da se održavaju takve manifestacije.

Paradu su označili kao prekretnicu i istorijski događaj za koji će vreme pokazati da su bili bitni za prava LGBT populacije. "Vreme će pokazati koliko je bilo bitno da se to dogodi. U nedelju je sem LGBT populacije napadnuta i država. Žao mi je zbog svega što se desilo policajcima i povređenima želim brz oporavak. Oni su pazili i na one druge, kojima nije bilo važno da li će nekog povrediti ili ubiti", rekao je Lazar Pavlović iz Gej-strejt alijanse.

Organizatori su zahvalili policiji zbog dobro obavljenog posla i pozvali državu da sudi uhapšenim huliganima koji su napadali policiju i demolirali grad, i da uhapsi njihove nalogodavce.

Pogledajte još