Prošlogodišnja blaga zima umanjuje račune za grejanje

Na pragu nove grejne sezone u većini gradova u severnom Banatu i Potisju pripreme su završene, tako da se očekuje da će distribucija toplotne energije, biti spremna već 15. oktobra, naravno ukoliko to bude potrebno. No, i pored toga ispod površine ima određenih problema koji se u nekim mestima regiona svake godine pojavljuju. Iako je prošle sezone bilo dosta problema u vezi sa grejanjem u Senti, prevashodno zbog cene i neredovnog plaćanja, s obzirom da je lokalni proizvođač toplotne energije Fabrika šećera „Te − To“ u Senti, po svemu sudeći sve će biti razrešeno do početka nove grejne sezone. Proletos su iz Šećerane nedvosmisleno poručili da oni ne mogu da budu socijalna ustanova i da ne mogu da prodaju toplotnu energiju ispod proizvodne cene, tako da je to postalo i predmet skupštinske rasprave u lokalnom parlamentu. Zbog toga je opština Senta formirala mešovitu komisiju koja je trebala da utvrdi stvarnu potrošnju energije, s obzirom da su temperature bile iznad višegodišnjeg zimskog proseka. Nakon obavljenog posla njihova preporuka odbornicima Skupštine opštine Senta biće da po konačnom obračunu računi fakturisani u grejnoj sezoni 2006/2007. budu umanjeni za osam odsto.

Za grejnu sezonu oktobar 2007 – april 2008. predloženi su novi kriterijumi za određivanje cene, tako što bi korisnici plaćali akontaciju na bazi prosečnih troškova iz tri prethodne sezone za gas, struju i hemikalije, plus 10 odsto fiksnih na ime troškova proizvođača i distributera toplotne energije, a konačan obračun biće napravljen na kraju grejne sezone na bazi stvarne potrošnje. Najuređenija situacija je u opštini Kikinda, s obzirom da je Javno preduzeće „Toplana“ otklonila sve nedostatke na mreži i kotlarnicama, izgrađen je deo novog magistralnog toplovoda na kome je i povećan kapacitet protoka cevi sa 200 na 300 milimetara, a cena daljinskog grejanja za domaćinstva biće 79,44 dinara po kvadratnom metru plus PDV. U kikindskoj „Toplani“ su ipak, zabrinuti zbog dugovanja, s obzirom da potražuju 18,4 miliona dinara, od čega 9,9 miliona „otpada“ na domaćinstva, a 8,5 miliona dinara na pravna lica.

Inače, u Kikindi ima 3.600 korisnika daljinskog grejanja. Kada je reč o Novokneževčanima, gde se putem daljinskog grejanja zagreva 200 stanova, ali i ustanove u kojima dnevno boravi oko 2.000 osoba, problem je aktuelan od kada je akcionarsko društvo „Lepenka“ – koje je proizvođač toplotne energije, privatizovano. Tokom jeseni 2006. godine napravljen je projekat izgradnje nove gradske toplane, od čega se privremeno odustalo zbog visokih troškova investicije. Problem u Novom Kneževcu je i taj što nije moguće isključiti dužnike, jer ne postoje tehničke mogućnosti za to.(„Pregled“)

Pogledajte još